Nevybuchnutá bomba spôsobila rozruch, evakuovali desaťtisíce ľudí

TA3 TASR
12.2.2017 15:58

Pyrotechnici v gréckom prístavnom meste Solún zneškodnili zhruba 250 kilogramov vážiacu nevybuchnutú bombu z druhej svetovej vojny. Úrady predtým evakuovali približne 75.000 ľudí.

Úrady predtým evakuovali približne 75.000 ľudí. Policajti chodili od rána od domu k domu, zvonili a klopali na dvere a pripomínali ľuďom žijúcim v okruhu 1,9 kilometra od miesta nálezu bomby, najmä v západnej časti mesta, aby opustili svoje domovy. Pristavených bolo aj vyše 100 autobusov, ktoré zvážali ľudí do škôl a športových hál.

Pyrotechnici znefunkčnili bombu v priebehu 30 minút, uviedol najvyšší predstaviteľ gréckeho kraja Stredné Macedónsko Apostolos Tzitzikostas. Bombu podľa neho prevezú na armádnu strelnicu.

"Prvá fáza zneškodnenia bomby bol totálny úspech. Ešte je potrebné ju zobrať z miesta. Obyvatelia sa zatiaľ nemôžu vrátiť do svojich domovov, pretože vyzdvihnutie bomby a jej prevoz predstavuje nebezpečenstvo," dodal Tzitzikostas. Bombu objavili počas stavebných prác pri jednej z čerpacích staníc v husto osídlenej oblasti mesta. Jeden z obyvateľov pre agentúru AP povedal, že si spomína na ten deň, keď bomba dopadla na Solún.

"Bombardovanie podnikli anglické a americké lietadlá 17. septembra 1944. Bola nedeľa, čas obeda," uviedol Giorgos Gerasimou, ktorý býva zhruba 800 metrov od miesta nálezu bomby. Spojenci podľa neho vtedy bombardovali nemecké železničné zariadenia - spomína si na ten deň jasne, pretože pri bombardovaní prišiel o život jeho vtedy desaťročný kamarát. Nacistické Nemecko okupovalo Grécko od roku 1941 do októbra 1944.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok