Rusko: Ako jediný som upozorňoval na nevýhodnosť predaja PPC

TA3, TASR
19.3.2012 12:09

Obvinenie, ktoré voči exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi vzniesli vyšetrovatelia v utorok (13.3.) pre proces privatizácie Paroplynového cyklu, sú neopodstatnené. Na dnešnej tlačovej konferencii to konštatoval samotný Rusko po tom, ako sa oboznámil s podstatou obvinenia.

Rusko: Ako jediný som upozorňoval na nevýhodnosť predaja PPC
TASR

To podľa neho spochybňuje skutočnosť, že nepredložil na rokovanie vlády analýzu, ktorá hovorila o nevýhodnosti predaja PPC. "Pripravujeme sťažnosť, ktorú podáme a chceme z miesta vyzvať špeciálneho prokurátora Kovačíka, aby sa osobne pozrel na túto nespravodlivosť a zasiahol," uviedol Rusko.

Proces privatizácie PPC podľa Ruska sa začal 21. januára 2004, keď vláda prijala uznesenie, že sa má predávať spoločne. Súčasne sa teda malo predať 90 percent akcií, ktoré vlastnil Fond národného majetku (FNM) i 10 percent akcií, ktoré fond vlastnil cez Slovenské elektrárne (SE). Menší balík sa však mohol realizovať len so súhlasom Ministerstva hospodárstva SR. "Čo som mal ja pod palcom, sa nepredalo," poukázal dnes vtedajší šéf rezortu hospodárstva.

Rusko podľa vlastných slov nemohol naplniť uznesenie vlády o spoločnom predaji sto percent akcií, keďže FNM podpísal zmluvu o predaji 90 percent už 4. marca. "Nominanti KDH a SDKÚ rozhodli o predaji 90 percent, nie Ministerstvo hospodárstva SR," podčiarkol Rusko, podľa ktorého nie je možné, aby nominanti rozhodli "minimálne bez tichého súhlasu" vedenia ich strán.

O tri týždne neskôr Rusko vládu informoval, že nebude môcť splniť uznesenie, na čo dostal príkaz pripraviť analýzu predaja PPC, v ktorej by zdôvodnil, prečo nemohol predať aj zvyšných desať percent. Tá poukazovala na nevýhodnosť predaja, nakoniec však z aprílového rokovania vlády bola stiahnutá. Podľa Ruska sa tak stalo aj na návrh predsedu vlády, ktorým v tom čase bol Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). "Ja som bojoval za desať percent akcií, ktoré vlastnili SE...Pred rokovaním vlády som sa dohodol aj s predsedom vlády, že sa nebudú predávať tie akcie," vysvetlil stiahnutie analýzy.

Vznesené obvinenie sa podľa neho pritom týka júnového rokovania vlády, na ktoré predložil materiál. Ten rušil januárové uznesenie vlády o spoločnom predaji akcií PPC. Vyšetrovatelia podľa Ruska namietajú skutočnosť, že sa nepokúsil pri tejto príležitosti predložiť analýzu po druhý raz. "Záverečnou čerešničkou na torte je konštatovanie, podľa ktorého 'enunciát uznesenia nepojednáva o konkrétne definovanej výške škody a ustálenom období, počas ktorého mala škoda vzniknúť, bude preto úlohou ďalšieho dokazovania ustáliť presnú výšku škody i obdobia jej vzniku'," citoval Rusko z obvinenia.

Opätovné predloženie analýzy na rokovanie vlády by podľa neho nemalo žiaden zmysel, keďže už boli prijaté definitívne rozhodnutia k PPC. "Ten 90-percentný balík sa mal predávať tak či tak," konštatoval.

Exminister hospodárstva dnes konštatoval, že nemôže dokázať, že predchádzajúci predaj 90 percent akcií bol skutočne nevýhodný. Súčasne však konštatoval, že zvyšných desať percent akcií nakoniec bolo predaných v roku 2007 za viac ako 19 miliónov eur, teda viac ako trojnásobok pôvodnej ceny. "Rozhodne to považujem za výhodnejšie pre štát, ako v tom čase, keď vláda svojím rozhodnutím uložila mne, aby sme to predávali".

Šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH) dodnes odmietal zverejniť detaily vzneseného obvinenia voči Ruskovi. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Alexandra Bíróa mal bývalý šéf ANO podiel na nevýhodnej privatizácii PPC a na škode, ktorá tak vznikla SE. Tá v období rokov 2005 a 2006 mala údajne dosiahnuť viac ako 42 miliónov eur. V prípade dokázania viny môže exministrovi hroziť trest odňatia slobody na 5 až 12 rokov.

Záznam tlačovej konferencie Pavla Ruska:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok