Silné zemetrasenie postihlo južné Filipíny. Hlásia mŕtvych

TA3 ČTK
11.2.2017 16:14

Pri piatkovom zemetrasení na Filipínach zomrelo minimálne šesť ľudí, viac ako 120 osôb utrpelo zranenia. Informovali o tom podľa agentúry AP tamojšie úrady.

Silné zemetrasenie postihlo južné Filipíny. Hlásia mŕtvych
SITA/AP

Otrasy poškodili niektoré stavby a vo viacerých oblastiach viedli k výpadkom elektriny. V najviac postihnutom meste Surigao vyhlásili stav núdze. Zemetrasenie o sile 6,7 stupňov vypuklo v piatok v nočných hodinách miestneho času. Epicentrum sa nachádzalo asi 16 kilometrov od pobrežného mesta Surigao, ktoré leží 700 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila. Aj počas víkendu zaznamenali minimálne sto následných otrasov, oznámil Vulkanologický inštitút v meste Quezon.

Práve Surigao a jeho okolie zasiahli otrasy najviac. "Vládne tu chaos, veľa ľudí je v šoku," povedala pre rozhlas v Manile provinčná guvernérka Sol Matugasová. "Otrasy boli tak silné, že som sa ledva udržal na nohách," uviedol jeden z pracovníkov pobrežnej stráže. V meste Surigao zabili padajúce dosky a rútiace sa betónové steny  niekoľko ľudí a 126 sa zranilo.

filipiny-zemetrasenie-trosky-1140-px-sita-ap_0a000002-27b3-f186.jpg

Viaceré časti mesta rovnako ako okolité lokality zostali bez elektriny, kvôli hlbokým trhlinám na drôtoch uzavreli miestne letisko, prevádzku prerušili aj v prístave. Neprejazdné sú podľa úradov mnohé cesty, zrútili sa mosty. Poškodené sú aj viaceré budovy, medzi nimi hotel, nákupné stredisko a supermarket.

Stovky ľudí kvôli zemetraseniam utiekli zo svojich domovov. Úrady v školách otvorili evakuačné centrá pre tých, ktorí sa do svojich poškodených domov boja vrátiť. Kvôli živelnej katastrofe armáda vyzvala rebelov z ľavicovej Novej ľudovej armády, aby nenarušovali záchranné práce a neútočili na vládnych vojakov. Práve pred týždňom prezident Rodrigo Duterte ukončil prímerie, ktoré vláda vlani uzavrela s komunistickými povstalcami a nariadil armáde, aby sa pripravila na boj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok