Polícia štrajkovala za vyššie mzdy, brazílsky štát zachvátilo násilie

TA3 TASR ČTK
11.2.2017 08:54

Brazílski vojenskí policajti sa vrátia späť do práce. Regionálnej vláde v štáte Espirito Santo sa podarilo dohodnúť na ukončení vyše týždeň trvajúceho štrajku. V čase neprítomnosti policajtov v uliciach miest prišlo podľa médií o život vyše 100 ľudí.

Pri dohode chýbali

Podľa agentúry AFP dohoda predpokladá, že sa policajti vrátia do práce výmenou za to, že nebudú potrestaní. Na vyjednávaní sa zúčastnili zástupcovia štátu Espirito Santo a policajných združení, ale nie rodinní príslušníci, ktorí stanice blokujú.

Tí práve preto vyjednanú dohodu nepovažujú za koniec protestu. “Nemôžu si podpísať dohodu medzi sebou. Toto hnutie vedú manželky policajtov a ani jedna z nás pri tom nebola. Protest pokračuje,“ uviedla žena jedného z policajtov.

Dodala, že vyjednávania ešte len začnú, pretože sa protestom podarilo zmobilizovať federálnu vládu. Štát Espirito Santo má navštíviť minister obrany Raul Jungmann. Podľa agentúry AP štátni zástupcovia pri vyjednávaní nepristúpili na zvýšenie miezd, ale sľúbili, že preveria systém odmien, s čím rodiny nesúhlasia.

Došlo aj k vraždám

Podľa údajov spravodajského serveru O Globo sa počas štrajku odohralo na území tohto štátu najmenej 121 vrážd, ako aj stovky prepadov a krádeží automobilov. Už niekoľko dní sú zatvorené mnohé školy a banky, zatiaľ čo obyvatelia nakupujú veľké množstvá tovaru do zásoby.

Ulice mesta Vitória, ktoré je správnym centrom štátu Espírito Santo, bývajú pre vysoké bezpečnostné riziko vo večerných hodinách vyľudnené, hoci sem armáda vyslala už približne 1700 svojich príslušníkov. Brazílsky štát Espírito Santo čelí v súčasnosti finančným problémom, ktoré si vyžiadali zavedenie úsporného programu.

Témy: policajt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok