Ozbrojenec zabil pred židovskou školou tri deti a jedného dospelého

TA3, TASR
19.3.2012 09:52

Tri deti a jedného dospelého zabil v pondelok ozbrojenec na skútri, ktorý spustil streľbu pred židovskou školou v juhofrancúzskom meste Toulouse. Viacero ďalších ľudí utrpelo zranenia, dvaja vážne, informovali francúzske úrady.

Miestny prokurátor Michel Valet oznámil, že o život prišiel 30-ročný rabín, ktorý v škole učil, jeho dvaja synovia vo veku troch a šiestich rokov, ako aj ďalšie dieťa vo veku osem až desať rokov. Páchateľ podľa neho pravdepodobne použil dve zbrane, jednu väčšieho kalibru.


K útoku došlo ráno v čase, keď deti do súkromnej školy Ozar Hatorah prichádzali na vyučovanie. Páchateľ podľa svedkov utiekol na čiernom skútri - rovnako ako pri nedávnych krvavých útokoch na vojakov v Toulouse a neďalekom meste Montauban. Predstavitelia francúzskej vlády poukázali na "podobnosti" všetkých troch prípadov, zdôraznili však, že je predčasné hovoriť, či spolu súvisia.


Svedok streľby pre spravodajskú televíziu BFM povedal, že počul výstrely a následne videl muža, ako "strieľa zblízka na všetkých okolo". Ozbrojenec, ktorý mal na hlave prilbu, pokračoval v streľbe na chodníku pred školou, ktorá sa nachádza v obytnej štvrti vedľa synagógy.


Francúzske ministerstvo vnútra nariadilo sprísnenie ochrany židovských inštitúcií v krajine. Prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že navštívi Toulouse v sprievode viacerých ministrov. V priebehu dňa chce do mesta pricestovať aj Sarkozyho vyzývateľ v prezidentských voľbách Francois Hollande.


Parížska prokuratúra oznámila, že zastrelenie troch vojakov z uplynulého týždňa a dnešnú streľbu v škole bude vyšetrovať jej protiteroristické oddelenie.


"Videl som pred školou dvoch mŕtvych ľudí, dospelého a dieťa... vnútri to bol hrozný pohľad, telá dvoch malých detí," uviedol pre rádio RTL otec, ktorého deti chodia do školy Ozar Hatorah. "Nenašiel som svojho syna, zrejme utiekol, keď videl, čo sa deje. Ako môžu zaútočiť... na deti, ktoré majú len šesťdesiat centimetrov?" dodal.


Minulý štvrtok ozbrojenec na skútri strieľal na troch výsadkárov v uniformách, keď si vyberali peniaze z bankomatu v Montaubane. Dvoch zabil a tretí stále bojuje o život. Štyri dni predtým páchateľ na skútri zastrelil ďalšieho výsadkára v Toulouse. Traja zabití vojaci boli severoafrického pôvodu a zranený vojak pochádza z Karibiku.


Motívy týchto činov nie sú stále známe, polícia však potvrdila, že pri útokoch na vojakov v Montaubane a Toulouse bola použitá rovnaká zbraň. Televízia BFM uviedla, že ozbrojenec dnes pred školou použil zbraň toho istého kalibru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok