V pléne zostalo pár poslancov, rokovania ukončila téma VÚC

TA3 SITA
10.2.2017 14:42

Rokovanie o zrušení vyšších územných celkoch, ktoré navrhujú nezaradení poslanci NR SR Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková, ukončilo ôsmy deň rokovania 12. schôdze parlamentu. V takmer prázdnej sále, za prítomnosti 20 poslancov, Beblavý obhajoval zrušenie žúp na Slovensku.

VÚC sú vraj odkladiskom politikov

Poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Ondrej Dostál povedal, že nerozumie, prečo Beblavý spolu s nezaradenou poslankyňou Katarínou Macháčkovou predkladajú balík 28 zákonov na zrušenie žúp. Poslanec Smeru-SD Ján Kvorka sa spýtal, kto zaviedol a vymyslel VÚC na Slovensku. „SDKÚ? V ktorej strane ste vy boli a prečo ste vtedy neurobili to, čo robíte teraz?“ spýtal sa Kvorka. „Ja som poslanec zo Žilinského kraja a počúvam, čo ľudia o vás hovoria. Radím vám, príďte do Žilinského kraja, prejdite si okresy a budete počuť, čo o vás ľudia hovoria,“ adresoval Beblavému.

Beblavý povedal, že názor na VÚC za roky zmenil, a to je dôvod jeho navrhovaných zmien. „Vplyvom skúseností som názor zmenil,“ povedal. Vladimír Faič zo Smeru-SD vyjadril názor, že ak sa má pristúpiť k zmene VÚC, tak po veľmi serióznej analýze. Boris Kollár zo Sme rodina povedal, že podľa neho sú vyššie územné celky „odkladiskom niektorých politikov“.

Nezaradení poslanci NR SR Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková prišli do parlamentu s balíkom 28 zákonov, ktoré by na Slovensku celkom zrušili vyššie územné celky, ktoré na Slovensku máme zriadené od roku 2001. Ak by zmeny v parlamente poslanci podporili, štát by podľa výpočtov predkladateľov ušetril viac ako 205 miliónov eur. Dôvodom, prečo poslanci navrhujú zrušenie samosprávnych krajov je to, že za 15 rokov nesplnili žiadny zo zásadných cieľov, ktoré im pripisovala reforma verejnej správy.



Poslancov čaká ďalšie rokovanie

Zákonodarcovia mali v schôdzi pokračovať už v pondelok 13. februára, avšak poslanec za OĽaNO Alan Suchánek upozornil vedenie NR SR, že to je v rozpore s rokovacím poriadkom parlamentu. Po jeho upozornení vedenie oznámilo, že poslanci budú pokračovať v rokovaní 12. schôdze v utorok 14. februára o 9:00, keď by mali ukončiť rokovanie o balíku zákonov na zrušenie VÚC a následne hlasovať o ich posunutí do druhého čítania.

Na programe majú ešte rokovanie o opozičnom návrhu zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne SaS. Hlasovať by mali o mimoriadnej správe ombudsmanky Jany Dubovcovej, ktorú vo štvrtok predniesla v pléne. Poslanci by mali hlasovať aj o schválení novely zákona o registri partnerov verejného sektora, teda takzvanom protischránkovom zákone.

Novelu vypracoval rezort spravodlivosti na podnet ministerstva financií, ktorý narazil na možné problémy s aplikáciou zákona na zahraničných investorov do slovenských dlhopisov pri pripravovanej marcovej emisii štátnych bondov. Podľa navrhnutej novely tak Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, ktorá spravuje štátny dlh a Národná banka Slovenska, ktorá vykonáva obchody na medzinárodných trhoch v rámci výkonu menovej politiky eurozóny, nebudú spadať do vecnej pôsobnosti zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok