Miliardové zisky mal Holandsku priniesť vládny zahraničný obchod

TA3 TASR
9.2.2017 08:16

Okolo sto obchodných misií, ktoré pripravila súčasná holandská vláda Marka Rutteho, prinieslo zisk pre holandské firmy v podobe objednávok v hodnote okolo 3,5 miliardy eur. Informovalo o tom holandské ministerstvo zahraničných vecí.

Miliardové zisky mal Holandsku priniesť vládny zahraničný obchod
SITA/AP

Tieto údaje vychádzajú z informácií zozbieraných od 4700 spoločností, ktoré sa v uplynulých rokoch zúčastnili na misiách v rámci vládnych delegácií v 60 krajinách sveta. Podľa ministerky zahraničného obchodu Lilianny Ploumenovej, ktorú citoval spravodajský server DutchNews.nl, sa od roku 2012 podiel žien zúčastňujúcich sa na obchodných misiách zvýšil z desať na 25 percent.

Vlani vláda dokonca zaviedla dočasnú 50-percentnú zľavu na náklady pre delegátky na obchodných misiách. V poradí stá obchodná misia končiacej vlády sa začala v stredu v niekoľkých spolkových krajinách bývalého východného Nemecka. Misia sa koná súbežne s oficiálnou návštevou kráľa Viliama Alexandra a kráľovnej Máximy v Nemecku.

Holandská vláda odhaduje, že 2,2 milióna pracovných miest a až tretina národného dôchodku krajiny sú vytvorené vďaka zahraničnému obchodu. Podľa najnovších údajov Holandského štatistického úradu najdôležitejšími vývoznými komoditami sú stroje a strojové súčiastky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok