Červený kríž sa stal terčom útoku, v Afganistane dočasne končí

TA3 TASR
8.2.2017 22:05

Najmenej šesť zamestnancov Medzinárodného výboru Červeného kríža zahynulo pri útoku na severe Afganistanu. Afganská polícia sa domnieva, že za útokom stoja bojovníci z Islamského štátu.

Červený kríž prerušil svoje pôsobenie v Afganistane až do objasnenia okolností, za ktorých prišli na severe stredoázijskej republiky pri útoku ozbrojencov, zrejme džihádistov z tzv. Islamského štátu, o život šiesti jeho afganskí spolupracovníci. V Ženeve to pre Reuters TV uviedol Dominik Stillhart z Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Podľa informácií vedenia provincie Džúzdžán došlo k prepadu konvoja, ktorý prepravoval pomoc pre ľudí sužovaných dôsledkami intenzívneho sneženia v oblasti, ozbrojencami, ktorí zastrelili šiestich spolupracovníkov ČK.Zo skupiny, ktorú tvorili traja vodiči a piati aktivisti, sú ostávajúce dve osoby stále nezvestné.

Najvyšší predstaviteľ Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer pripomenul, že zosnulí si plnili iba povinnosti a pokúsili sa nezištne pomôcť ľuďom v núdzi. Pred takmer mesiacom sa obeťou únosu v severoafganskej provincii Kundúz stal španielsky zamestnanec Červeného kríža. Na slobodu ho prepustili po 19 dňoch zajatia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok