Fico informoval o nových vyhláškach, kritiku opozície odmieta

TA3 TASR
8.2.2017 13:42

Ceny elektriny, vody aj plynu zostanú na celom Slovensku na rovnakej úrovni ako vlani. Ľudia, ktorí dostali vyššie zálohové platby ich nemusia zaplatiť. Zopakoval to premiér Robert Fico po rokovaní vlády.

Návrat do roku 2016

"V tomto okamihu končí špeciálne zasadnutie komisie, ktorá odobruje vyhlášku o cenovej regulácii, pokiaľ ide o cenu elektrickej energie. Táto vyhláška bude zverejnená v Zbierke zákonov SR v najbližších hodinách, vracia všetko do roku 2016. Žiadne ističe, nič nebude ovplyvňovať cenu elektrickej energie, pretože aj cena elektrickej energie klesá," priblížil predseda vlády.

V otázke cien za vodu, teda tzv. vodného metodický pokyn vo vzťahu k vodárenským spoločnostiam bol podľa jeho slov vydaný už dávno. "Boli sme svedkami zlého zaraďovania odberateľov vody do jednotlivých kategórií, ale po dohode pripravuje regulačný úrad aj v tejto oblasti vyhlášku, ktorá bude spracovaná a zverejnená v najbližších dňoch," oznámil premiér.

Zložitý výber predsedu ÚRSO

Výber nového predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví bude podľa Fica "nie jednoduchý", pretože zákon o regulácii kladie na kandidáta na predsedu regulačného úradu "mimoriadne prísne" kvalifikačné predpoklady.

"Ak takéhoto kandidáta budeme mať, okamžite ho navrhneme prezidentovi SR, pretože ten vymenúva a odvoláva predsedu regulačného úradu. Do tej doby - pokiaľ nebude vymenovaný nový predseda regulačného úradu, bude práva, povinnosti štatutárneho orgánu ÚRSO vykonávať podpredseda úradu," doplnil premiér.

Pri otázke oddelenia postu predsedu ÚRSO a postu predsedu Regulačnej rady ÚRSO si premiér vie predstaviť posilnenie právomocí podpredsedu ÚRSO, napríklad potrebou kontrasignácie regulačných rozhodnutí nielen predsedom, ale aj podpredsedom ÚRSO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok