Navaľného uznali vinným, verdikt ho vyradí z prezidentského boja

TA3 ČTK TASR
8.2.2017 12:09

Lídra ruskej opozície Alexeja Navaľneho okresný súd v Kirove odsúdil na päť rokov väzenia podmienečne. Opozičný politik má okrem toho zaplatiť pokutu pol milióna rubľov. Navaľnyj sa chce proti rozsudku odvolať.

V kampani chce pokračovať

Navaľného advokát Vadim Kobzev po vynesení rozsudku oznámil, že jeho mandant sa odvolá, informovala agentúra RIA Novosti. Navaľného spoluobvinený Piotr Oficerov dostal za napomáhanie páchaniu sprenevery päťročný podmienečný trest a pokutu 500.000 rubľov.

Počas prestávky pojednávaní Navaľnyj kritizoval závery, ku ktorým dospel súd, a vyhlásil, že sú "do bodky" totožné s verdiktom v kauze Kirovles z roku 2013. Podľa Navaľného to dokazuje, že ruský súd neberie na vedomie verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva.

Navaľnyj počas uplynulého víkendu otvoril prvý zo svojich predvolebných štábov, keďže v roku 2018 sa chce vo voľbách uchádzať o funkciu prezidenta Ruskej federácie. Rozsudok ho však práva kandidovať vo voľbách zbavuje, keďže bol odsúdený za závažný trestný čin so sadzbou väzenia do desať rokov. Navaľnyj i jeho štáb však už oznámili, že budú pokračovať v predvolebnej kampani.

Právo na spravodlivý proces

Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom lesnícky závod Kirovles prišiel o 10.000 kubíkov dreva, čím tomuto štátnemu podniku vznikla škoda za 16 miliónov rubľov (vyše 252.000 eur).

Prvý proces v roku 2013 sa skončil vynesením päťročného nepodmieneného trestu, ktorý odvolací súd následne zmenil na podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva však neskôr dospel k záveru, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý proces. Vlani v novembri potom ruský najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil a nariadil nový proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok