Fillon sa nevzdáva. Napriek škandálu zabojuje o post prezidenta

TA3 TASR
6.2.2017 21:09

Francúzsky konzervatívny kandidát do prezidentských volieb Francois Fillon vyhlásil, že sa nestiahne zo súboja o Elyzejský palác, hoci čelí škandálu ohľadom fiktívneho zamestnania svojej manželky. Jej zárobky zverejnil na svojej webovej stránke.

Fillon sa ospravedlnil

Fillon na tlačovej konferencii poprel tvrdenia médií, že konal v rozpore so zákonom. Zároveň sa však francúzskemu ľudu ospravedlnil za to, že zamestnával svoju manželku ako asistentku. Zároveň priznal, že išlo o chybu a zdôraznil, že rodinkárstvo nie je v súčasnosti želaným javom.

Prezidentský kandidát ďalej povedal, že sa cíti byť "čestný" a predmetný škandál ho zasiahol ako "blesk z čistého neba". "Všetky kroky, za ktoré ma tlač pranieruje, boli legálne a transparentné. Nemám čo skrývať," zakončil kandidát strany Republikáni s tým, že všetky obvinenia voči jeho osobe sú "nepodložené". Prípad stále vyšetruje prokuratúra.

Noviny Le Canard enchainé priniesli pred dvoma týždňami informáciu, že Fillonova manželka Penelope ako asistentka svojho manžela a jeho náhradníka v parlamente získala v rokoch 1988-2013 od štátu neoprávnene spolu 831.440 eur. Ďalších približne 100.000 eur jej bolo vyplatených za údajné články pre médiá. Fillon ako bývalý poslanec platil ako asistentov aj svoje deti - počas štúdií im vyplatil čiastku 84.000 eur.

Zárobky manželky

Manželka francúzskeho prezidentského kandidáta Francoisa Fillona zarobila počas 15 rokov, keď pracovala ako asistentka poslancov, asi 680.000 eur v čistom. Vyplýva to z dokumentov, ktoré dnes Fillon zverejnil na svojej webovej stránke.

Podľa nich Penelope Fillonová odpracovala v rokoch 1986-2013 spolu 185 mesiacov pre svojho manžela a jeho nástupcu v parlamente. Jej priemerný mesačný zárobok bol 3677 eur v čistom.

Jej mesačný príjem prudko stúpol, keď pracovala pre Marca Joulauda, ktorý zaujal miesto v parlamente po jej manželovi, keď prijal miesto vo vláde. V období od júla 2002 do augusta 2007 dosahovala jej čistá mesačná mzda v priemere 6009 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok