Homeopatia je pseudoveda, vyhlásila Ruská akadémia vied

TA3 TASR
6.2.2017 18:59

Pre účinnosť homeopatických terapeutických metód niet žiadneho vedecky preukázateľného dôkazu, domnieva sa Ruská akadémia vied, ktorá preto homeopatiu označila oficiálne za pseudovedu.

Homeopatia je pseudoveda, vyhlásila Ruská akadémia vied
TASR/AP

Experti akadémie odporučili Ministerstvu zdravotníctva Ruskej federácie, aby sa homeopatické preparáty už nevyužívali v štátnych nemocničných zariadeniach. Šéfka rezortu Veronika Skvorcovová v tejto súvislosti avizovala v Moskve zriadenie pracovnej skupiny, vyplýva z informácií ruských médií.

Homeopatia, ktorej základy položil pred vyše 200 rokmi nemecký lekár Samuel Hahnemann (1755-1843), má mnoho stúpencov aj v Rusku, k jej praktickému využitiu v minulosti siahli napríklad cár Mikuláš I., ale aj sovietsky maršal Georgij Žukov, stratég kľúčového protiútoku druhej svetovej vojny pri Stalingrade, ktorý bol pri oslobodení Varšavy i dobytí Berlína.

V období Sovietskeho zväzu nebola homeopatia zakázaná, štát ju však nepodporoval, aj keď ju využívali údajne aj niektorí členovia vedenia vtedajšej štátostrany. V 90. rokoch minulého storočia potom homeopatiu integrovali do systému ruského zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok