Fico kritizoval rozdelenosť EÚ v otázke Blízkeho východu. Únia má pokryteckú tvár voči civilistom v Gaze, uviedol premiér

ta3/TASR
15.12.2023 20:13

Krajiny EÚ sa správajú pokrytecky ohľadne súčasného diania v Pásme Gazy a prebiehajúcej izraelskej vojenskej odvety za útok Hamasu zo 7. októbra. Povedal to slovenský premiér Robert Fico v piatok na záver dvojdňového summitu EÚ v Bruseli,

Fico
AP

Nejednotnosť škodí

Fico po skončení rokovaní Európskej rady odsúdil nejednotu názorov členských krajín EÚ voči súčasnému dianiu na Blízkom východe, kde prebieha konflikt medzi izraelskými ozbrojenými silami a palestínskym militantným hnutím Hamas.

„Vidieť, ako je EÚ rozdelená, absolútne na polovicu. Únia nie je schopná dohodnúť sa na písomnom stanovisku, pokiaľ ide o Izrael. Tie názory sú veľmi rozdielne," opísal situáciu premiér.

Izrael má právo na reakciu

Za seba dodal, že Izrael má nepochybne právo na použitie primeranej sily, aby reagoval na teroristické útoky Hamasu.

„Tento útok sme všetci odsúdili, ale každé použitie sily, každá odveta, má svoje pravidlá stanovené medzinárodným a  humanitárnym právom," vysvetlil Fico.

Poukázal na utrpenie civilistov

Podľa jeho slov najhoršia je „pokrytecká tvár EÚ", ktorá – ako tvrdí – nie je schopná povedať, že za dva mesiace izraelského bombardovania v Gaze zomrelo viac detí ako za celý rok 2023 vo všetkých vojnových konfliktoch na svete, že v tejto palestínskej enkláve je už 20.000 obetí a vládne tam katastrofálna humanitárna situácia.

„Hovorme o tom, že Izrael má právo tvrdo reagovať a eliminovať teroristické štruktúry Hamasu. O tom nikto nepochybuje. Nechápem ale, prečo nemôžeme povedať to, že štát Izrael má právo si urobiť poriadok, ale aj to má nejaké limity, ktoré musia byť rešpektované," povedal premiér.

Rokovania neboli v pláne

Rokovania o situácii v Izraeli a Pásme Gazy neboli pôvodne v pláne samitu, presadilo si ich však viacero členských krajín.

Fico pripomenul, že predseda Európskej rady Charles Michel iba vydá vyhlásenie, že tejto téme sa konala vážna diskusia, tá však neviedla ku konsenzu a spoločným záverom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok