Európska komisia varuje Slovensko, je proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry

ta3/ČTK
6.12.2023 16:56

Európska komisia dnes vyzvala Slovensko, aby upustilo od novelizácie Trestného poriadku v zrýchlenom konaní a od zrušenia elitnej zložky prokuratúry bez dôkladného zváženia.

Sídlo.png
ta3/ČTK

Informovala o tom agentúra Reuters. Nová vláda premiéra Roberta Fica dnes schválila návrh na zrušenie elitnej zložky prokuratúry, ktorá dohliada na vyšetrovanie najzávažnejších trestných vecí, ako aj korupčných káuz z obdobia predchádzajúcej vlády Ficovej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD).

Vláda schválila zrušenie ÚŠP v stredu

Slovenská vláda v stredu schválila plán na zrušenie špeciálnej prokuratúry zameranej na trestné činy vrátane korupcie. Podľa vládneho návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy, sa má ÚŠP zrušiť a kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr.

„Široký rozsah zamýšľaných noviel a početné oblasti dotknutého práva EÚ si vyžadujú dôkladnú a solídnu analýzu," uvádza sa v stanovisku, ktoré exekutíva EÚ zaslala do Bratislavy.

List eurokomisie

Eurokomisia v liste podpísanom eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou v utorok (5. 12.) požiadala ministra spravodlivosti SR Borisa Suska (Smer-SD), aby slovenská vláda zatiaľ „nepokračovala v zamýšľaných novelách" a najmä sa „neuchýlila k zrýchlenému postupu bez riadnej a dôkladnej konzultácie so zainteresovanými stranami na vnútroštátnej a európskej úrovni".

Sú otvorení diskusii

Wigand spresnil, že eurokomisia je pripravená na ďalšie politické a technické diskusie so slovenskou vládou s cieľom podrobnejšie preskúmať tieto otázky, pričom zamýšľané zmeny a doplnenia zákona odporúča konzultovať aj s Benátskou komisiou Rady Európy.

Zrušenie vraj konzultovali s eurokomisiou

Predstavitelia slovenskej vlády pred stredajším rozhodnutím naznačili, že tento krok dopredu konzultovali s eurokomisiou. Wigand potvrdil, že Reynders sa v tejto veci 27. novembra v Bruseli stretol s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), Suskom a ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD), ktorí informovali o pripravovaných novelách slovenskej legislatívy. Po tomto stretnutí vláda SR zaslala eurokomisii informáciu o pripravovaných reformách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok