Ako rýchliť čakanku, doprajte si čerstvé vitamíny i v zime

Ako rýchliť čakanku, doprajte si čerstvé vitamíny i v zime Zdroj foto: Depositphotos

Zber tejto zdraviu prospešnej zeleniny si môžete dopriať aj počas zimných mesiacov. Tipy, ako rýchliť čakanku, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čakanka šalátová je dvojročná rastlina, ktorú by ste nemali vynechať z vašich jedálnych lístkov. Nejde však o modrý kvietok, ktorý rastie na lúkach, ale jej príbuznú rastlinu, z ktorej sa konzumujú chrumkavé listy a puky. Čakanka je nabitá množstvom cenných živín, ako sú napríklad vitamíny skupiny B, ďalej vitamín C, E a K. Okrem toho v nej nájdete kyselinu listovú, draslík, meď, mangán, vápnik, železo, bielkoviny a vlákninu. Neobsahuje tiež žiadny tuk, preto býva ideálnou potravinou, ak sa snažíte schudnúť. Pre svoju horkú a zároveň šťavnatú chuť je obľúbenou súčasťou najmä šalátových jedál. Môžete si ju dopriať aj počas zimných mesiacov. Ako rýchliť čakanku sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Rýchlenie čakanky môžete zvládnuť aj vy

Na rýchlenie pukov čakanky šalátovej sú potrebné podzemné časti rastliny dopestované z priamej sejby. Kedy začať siať závisí od nadmorskej výšky, v ktorej sa nachádzate. Malo by to byť v období od mája do júna. Čím vyššia poloha, tým skorší termín sejby. Riadky postačia široké maximálne 40 cm a hlboké na 2 cm. Počas vegetácie treba vysiatu čakanku pravidelne okopávať a zbavovať ju burín. Prvé korene ideálne na zber vyberiete z pôdy v auguste. Najneskôr začiatkom novembra pred príchodom mrazov.

Vrúbľovanie orecha: S týmito radami to hravo zvládnete

Korene vyberajte z pôdy, keď je suché počasie. Rýľom vyberte z riadka celú rastlinu aj s listami. Tie následne odstráňte nožom približne 2 až 3 cm nad srdiečkom. Takto upravené korene sa môžu použiť na rýchlenie. Do času rýchlenia ( cca o 2-3 mesiace) ich uskladnite pri teplote od 2 do 8 °C.

Ako rýchliť čakanku, doprajte si čerstvé vitamíny i v zime
Zdroj foto: Depositphotos

Ideálne podmienky pre rýchlenie čakanky

Rýchlenie je najideálnejšie v zatemnenej pivnici, v ktorej je teplota v rozmedzí od 10 až 14 °C. Čakanke postačí aj piesok alebo bežný pestovateľský substrát, ktorý dáte do debničky. Korene vložte do pôdy a prisypte ich vrstvou piesku alebo substrátu vysokou 3 cm. A zalejte. O dva dni dajte ďalšiu vrstvu piesku či zeme, vysokú 20 až 30 cm. Čakanku pravidelne zalievajte. Prvú úrodu pukov môžete zbierať o mesiac.