Trápi vás nadmerný smäd? Príčinou môže byť užívanie veľkého množstva "covid" vitamínu

TA3/bd
17.2.2022 09:00

Nadmerný smäd nie je jednoduchá záležitosť, ide o medicínsky symptóm nazývaný polydipsia. Hoci môže byť príznakom vážnych stavov, možnou príčinou je aj užívanie príliš veľkého množstva vitamínových doplnkov.

Trápi vás nadmerný smäd? Príčinou môže byť  užívanie veľkého množstva "covid" vitamínu
FreePik

Vitamíny sú nevyhnutné živiny pre vaše zdravie. Aj keď ich nedostatok môže spôsobiť značné zdravotné problémy, predávkovanie sa nimi je tiež nebezpečné. Ak máte nadmerný smäd, navštívte svojho lekára, aby vám určil presnú diagnózu.

Hypervitaminóza D

Opisuje toxické hladiny vitamínu D v krvi. Primárnou príčinou je užívanie extrémne vysokých dávok vitamínu D, ktoré sa počas pandémie odporúčali, no nie každý si vedel vypočítať ešte jeho zdravú výšku. Nadmerný smäd je prvým príznakom hypervitaminózy D. Medzi ďalšie včasné symptómy patrí nevoľnosť, slabosť, strata chuti do jedla, úzkosť a vysoký krvný tlak. Krvný test na meranie hladín vitamínu D pomáha určiť, či máte práve hypervitaminózu D.

vitaminy FreePik

Hyperkalcémia

Stav súvisiaci s hypervitaminózou D je hyperkalcémia, čo je príliš veľa vápnika vo vašom tele. Hypervitaminóza D a hyperkalcémia sa často vyskytujú súčasne, pretože užívanie vitamínu D môže zvýšiť hladinu vápnika. Užívanie doplnkov vápnika môže tiež spôsobiť hyperkalcémiu, hoci primárnou príčinou sú nadmerne aktívne prištítne telieska. Tieto žľazy sa nachádzajú za štítnou žľazou vo vašom krku. Rakovina, dehydratácia a pitie viac ako dvoch litrov mlieka denne môže tiež spôsobiť hyperkalcémiu. Medzi príznaky hyperkalcémie patrí nadmerný smäd, časté močenie, slabosť, bolesti, zmätenosť, únava, bolesť brucha, strata chuti do jedla a nevoľnosť.

smäd FreePik

Správna liečba

Obvyklá liečba predávkovania vitamínom D a vápnikom je prestať užívať tieto doplnky. Lekár vám môže odporučiť aj diétu s nízkym obsahom vápnika. V niektorých prípadoch budete musieť užívať lieky na potlačenie uvoľňovania vápnika z kostí. Kortikosteroidy a bisfosfonáty sú príkladmi potenciálnych liekov. Možno budete musieť obmedziť príjem multivitamínov, pretože často obsahujú vitamín D a vápnik. 

Iné príčiny nadmerného smädu

Predávkovanie vitamínmi je možnou príčinou nadmerného smädu, ale nie je jedinou. Cukrovka, popáleniny, ťažké infekcie a zlyhanie pečene, srdca alebo obličiek sú vážne stavy, ktoré môžu byť za vaším nadmerným smädom. K miernejším príčinám patrí konzumácia slaných alebo korenených jedál, strata tekutín hnačkou, vracaním a potením a pitie nedostatočného množstva vody. Príčinou nadmerného smädu môže byť aj psychogénna polydipsia, ktorá je dôsledkom duševnej poruchy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok