Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte alergiu na vitamín D

TA3/bd
15.2.2022 19:00

Vitamín D je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Okrem iného pomáha nášmu organizmu lepšie absorbovať vápnik, a preto sa často spája s vápnikom. Pokiaľ užívate vitamín D a vápnik a objavia sa u vás nežiaduce reakcie, je potrebné prestať užívať tieto výživové doplnky.

Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte alergiu na vitamín D
FreePik

Môže ísť o alergické reakcie s miernymi až vážnymi prejavmi, ktoré by mal zhodnotiť lekár. Alergia sa môže spájať s vitamínom D, doplnkom vápnika alebo rôznymi pomocnými látkami v týchto výživových doplnkoch. 

Príčina

Po prvom užití tabletky vitamínu D a vápnika môžete spozorovať prvé miernejšie príznaky, ktoré sa postupne s ďalšími dávkami zintenzívňujú. Alergická reakcia je spôsobená nadmernou reakciou vášho imunitného systému na niektorú zložku v konkrétnom doplnku. 

Vo väčšine prípadov ľudia vitamín D a vápnik v tabletách znášajú dobre, no u niekoho môže telo zareagovať, ako keby bolo napadnuté. Preto začne produkovať chemické látky, ktoré sa uvoľňujú do krvného obehu a slúžia na ochranu tela, čo však navonok spôsobuje bežné prejavy alergie. Alergická reakcia sa zvyčajne prejaví veľmi krátko po požití tabletky. 

vitamin FreePik

Dýchacie problémy

Alergická reakcia na vitamín D a vápnik môže ovplyvniť aj vaše dýchacie cesty. K častým príznakom patria astma a upchaté dutiny. Môžu sa tiež vyvinúť astmatické prejavy, ako je kašeľ, sipot, bolesť a tlak na hrudníku, prípadne ťažkosti s dýchaním a dýchavičnosť. Vo vzácnych prípadoch sa vytvorí hrčka a opuch v hrdle. 

Ďalšie príznaky 

V súvislosti s alergiou na vitamín D a doplnky vápnika sa môžu objaviť aj niektoré ďalšie symptómy. Zahŕňajú hlavne tráviace ťažkosti (plynatosť, nadúvanie, vracanie, hnačky či nevoľnosť) alebo kožné prejavy (ekzém, žihľavka či rôzne fľaky a vyrážky na pokožke). Tráviace ťažkosti spôsobené alergiou na vitamín D alebo vápnik odznejú po vylúčení daných doplnkov výživy z tela. 

bolest FreePik

Kedy je to vážne?

Medzi najvážnejšie príznaky, ktoré môžu vyústiť až v život ohrozujúci stav, patria kovová pachuť v ústach, opuch tváre, točenie hlavy a zrýchlený tep. Pri týchto príznakoch ide o vážnu alergickú reakciu a je potrebný čo najrýchlejší zásah lekára. 

Je to naozaj alergia na D-čko alebo vápnik?

Alergická reakcia nemusí priamo súvisieť s účinnými látkami v tablete. Veľa doplnkov výživy obsahuje okrem iného aj mliečne, sójové a pšeničné bielkoviny. V prípade, že trpíte potravinovou alergiou, mohli by alergické reakcie spôsobovať práve tieto zložky. V každom prípade, ak sa u vás spolu s užívaním doplnkov vitamínu D a vápnika objavia akékoľvek nežiaduce účinky, je potrebné konzultovať svoje problémy s lekárom. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok