Urobte si testy na vitamín D v krvi. Jeho nízku hladinu pocíti nielen imunita

TA3/bd
3.1.2022 18:00

Vitamín D, známy aj ako „slnečný vitamín“, zohráva veľa úloh pri udržiavaní dobrého zdravia. Ide o hormón, pretože si ho telo dokáže vyrobiť, keď príde do kontaktu so slnečným žiarením, ale aj vitamín, pretože ho môžete získať z určitých potravín.

Urobte si testy na vitamín D v krvi. Jeho nízku hladinu pocíti nielen imunita
FreePik

Koľko vitamínu D potrebujeme

Ľudia vo veku do 70 rokov potrebujú cca 600 IU denne, zatiaľ čo seniori nad 70 rokov asi 800 IU. Ak nedodržíte odporúčaný príjem, môže to ovplyvniť celé vaše telo, od imunitného systému až po pokožku a pod.

Imunitný systém

Vitamín D hrá veľa úloh pri udržiavaní silného imunitného systému. Táto živina tlmí zápalovú reakciu spojenú s chorobami a zvyšuje imunitné proteíny. Príjem dostatočného množstva vitamínu D je spojený so znižovaním vírusových infekcií posilnením fyzickej imunitnej odpovede tela.

Okrem toho ľudia s nízkou hladinou vitamínu D hlásia častejšie kašeľ, nádchu a infekcie dýchacích ciest. Deti s krivicou spôsobenou nízkym obsahom vitamínu D trpia viac infekciami dýchacích ciest ako deti s dostatkom tohto vitamínu.

kosti FreePik

Kosti

Často uvidíte vitamín D pridaný do doplnku vápnika. Toto párovanie má svoj dôvod – zdravie vašich kostí. Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik v každom veku, takže dostatočné množstvo vitamínu D a vápnika spolu môže pomôcť predchádzať osteomalácii (mäkké kosti) a osteoporóze (nízka hustota minerálov v kostiach).

Svaly

Súvislosť medzi vitamínom D a zdravím kostí je jasná, no nový výskum naznačuje, že nízke hladiny vitamínu D môžu ovplyvniť aj vaše svaly. Nízke hladiny vitamínu D súvisia so znížením svalovej hmoty, čo by mohlo prispievať k pádom a zlomeninám, keď starnete. To neznamená, že iba suplementácia vitamínu D vám zaručí pevnejšie svaly. 

svaly FreePik

Kĺby

Ak máte bolesti kĺbov alebo reumatoidnú artritídu, možno by bolo dobré nechať si skontrolovať hladinu vitamínu D. Ľudia s reumatoidnou artritídou ho majú nedostatok. Či zápalový stav spôsobuje nedostatok vitamínu D alebo či nedostatok vitamínu prispieva k zápalovým stavom, stále nie je známe.

Pokožka

Nedostatok vitamínu D môže hrať úlohu aj v zdraví vašej pokožky. Ak máte ťažké akné, Déčko vám môže pomôcť vyčistiť vašu tvár. Zápal hrá dôležitú úlohu pri vzniku akné a nízka hladina vitamínu D môže prispieť k zápalu. Doplnok vitamínu D (1 000 IU denne počas dvoch mesiacov), má vplyv na zlepšenie zápalových lézií. Tiež sa zistilo, že u ľudí s akné so zníženými hladinami vitamínu D majú vyšší objem mazových žliaz v koži.

Info: Aj 4 000 IU vitamínu D je pre väčšinu zdravých dospelých bezpečných.

pokozka FreePik

Test na nedostatok vitamínu D

Vyššie uvedené príznaky spojené s nedostatkom vitamínu D vás môžu upozorniť, že máte nízke hladiny, ale krvný test je jediný spôsob, ako to potvrdiť. Zdravá hladina je medzi 50 a 125 nmol/l. Hladiny pod 50 nmol/l sa považujú za nedostatočné a hladiny nad 125 nmol/l sa neodporúčajú.

Info: Prílišná suplementácia vitamínu D môže spôsobiť nadmerné množstvo vápnika vo vašej krvi a môže viesť k problémom so srdcom, poškodeniu krvných ciev a zhoršenej funkcie obličiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok