Megadávky vitamínu C ako prírodná antikoncepcia. Aké má veda dôkazy?

TA3/bd
22.12.2021 09:00

Vitamín C je vo vode rozpustná živina, ktorú vaše telo nevyrába. Musíte ho konzumovať pravidelne, aspoň v malých dávkach, aby ste sa vyhli akýmkoľvek príznakom nedostatku. Niektorí ľudia veria, že megadávkovanie vitamínom C ihneď po zistení, že ste otehotneli, povedie k potratu.

Megadávky vitamínu C ako prírodná antikoncepcia. Aké má veda dôkazy?
FreePik

Vitamín C

Vitamín C alebo kyselina askorbová je základná živina, ktorá vykazuje silné antioxidačné účinky a pôsobí ako mierne antimikrobiálne činidlo. Vaše telo potrebuje vitamín C na výrobu a opravu kolagénu, elastickej zlúčeniny v spojivovom tkanive ako je koža, väzy a chrupavky. 

Vitamín C tiež stimuluje tvorbu a aktivitu špecializovaných bielych krviniek vášho imunitného systému. Opatrne však. Užívanie veľkých dávok kyseliny askorbovej môže zvýšiť kyslosť žalúdka a ovplyvniť hladiny pH iných tkanív.

tehula FreePik

Tehotenské testy

Tehotenský test meria hladiny hormónu HCG, ktorý produkuje vaše telo, keď ste tehotná, ale aj keď ste vážne zranená alebo trpíte rakovinovou. Ak vám kvôli tehotenstvu o jeden deň vynechala menštruácia, vo vašom moči nemusí byť dostatok HCG na pozitívny test. Lekári zvyčajne odporúčajú počkať týždeň a potom si urobiť tehotenský test znova hneď ráno, keď je váš moč najkoncentrovanejší. 

tehula FreePik

Potenciálny potrat

Existuje domnienka, že megadávkovanie vitamínom C do štyroch týždňov od počatia môže úmyselne alebo náhodne spôsobiť potrat. Teória hovorí, že čistý vitamín C vytvára nepriaznivú klímu alebo pH vo vašej maternici, takže oplodnené vajíčko sa neuhniezdi alebo si neudrží pripojenie k stene maternice. Preto niektorí ľudia vnímajú megadávky vitamínu C ako antikoncepciu alebo pomoc pri potrate. Majte na pamäti, že pokus o potrat plodu doma je nezákonný a mimoriadne nebezpečný. 

lieky FreePik

Vedľajšie účinky

Hoci vedci a výskumníci odporúčajú užívať aspoň 3 000 miligramov vitamínu C denne, stále neexistuje dôkaz, že by bolo toto množstvo nebezpečné pre ženu a jej dieťa, pretože nadbytok sa rýchlo vylučuje močom. Môžu sa však vyskytnúť ojedinelé vedľajšie účinky, ako je žalúdočná nevoľnosť, hnačka a bolesť brucha.

Vysoké dávky vitamínu C narúšajú vstrebávanie medi a lekári stále varujú pred potenciálom tvorby obličkových kameňov. Bez ohľadu na to, pred užitím akýchkoľvek megadávok doplnkov výživy sa vždy poraďte so svojím lekárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok