Budú do roku 2030 všetky Peugeoty elektrické? Značka prezradila odpoveď

TA3/SZ
15.12.2021 18:30

Väčšina automobiliek sa snaží elektrifikovať svoje portfólio najviac ako sa dá. Výnimkou nie je ani Peugeot, ktorý chce prejsť na čisto elektrický pohon do konca tohto desaťročia

Budú do roku 2030 všetky Peugeoty elektrické? Značka prezradila odpoveď
Peugeot

O prechode na elektrický pohon počúvame stále viac a viac. Najnovšie tomuto trendu podľahol Peugeot, ktorý chce do roku 2030 vyrábať pre európsky trh len čisto elektrické autá. Na spaľovacie motory však značka úplne nezabudne a bude ich ponúkať na trhoch mimo Európy. Šéfka automobilky povedala, že prechodom na nové podvozkové platformy STLA Small, Medium a Large príde aj čisto elektrický pohon všetkých modelov ponúkaných v Európe, a to do roku 2030. Doplnila, že stále však musí dbať na ponuku spaľovacích motorov pre zákazníkov mimo EÚ. Peugeot ale nebude jediným z koncernu Stellantis, ktorý urobil takéto rozhodnutie. Podobne sa rozhodli aj značky ako Opel či DS. 

Najbližšou novinkou by mal byť Peugeot 308 na baterky, ktorý sa na trhu objaví v roku 2023. Do roku 2024 by malo byť už celé portfólio značky elektrifikované. Aktuálne elektrifikácia pohltila 70% portfólia.

2008 Peugeot

Novinkou má byť aj nová generácia modelu 3008, ktorá ponúkne zákazníkom aj plne elektrickú variantu. Peugeot aktuálne ponúka, čo sa osobných aut týka dva plne elektrické modely. Sú nimi e-208 a e-2008. 208-ička sa predáva o niečo lepšie, ako väčší súrodenec. Je to z dôvodu jeho širokej využiteľnosti nielen v meste. Elektrická 208 dokonca tvorí až 20% zo všetkých predaných 208 aktuálnej generácie, čo je vcelku veľký úspech.

2008 Peugeot

Predaje e-2008 sú o niečo menšie. Podľa šéfky značky je to z dôvodu, že model 2008 zvykne byť prvým autom v rodine, takže sú na neho kladené veľké nároky hlavne z pohľadu dojazdu, ktorý nedosahuje až také hodnoty, ako bežná spaľovacia verzia.

Nuž uvidíme, ako sa bude situácia so spaľovacími a elektrickými autami vyvíjať, a ako bude vyzerať doprava o 10 rokov. Ktorý pohon sa však uchytí a v plnej miere nahradí  spaľovacie motory je na teraz otázne. Taktiež nesmieme zabúdať aj na vodík, ktorý má ešte potenciál zamiešať karty na trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok