Lucid Air prekonal Teslu Model S v dĺžke dojazdu

TA3/SZ
18.11.2021 11:00

Americká firma Lucid chce so svojim novým počinom konkurovať najmä Tesle Model S. Novinka Lucid Air Dream výrazne prekonala Teslu v dojazde na jedno nabitie batérie. Akú vzdialenosť by mal byť Lucid schopný prejsť?

Lucid Air prekonal Teslu Model S v dĺžke dojazdu
Lucid Motors

Automobilku pochádzajúcu z Kalifornie založili Peter Rawlinson, ktorý pracoval pre Teslu ako viceprezident vývoja, a Derek Jenkins v minulosti pôsobiaci ako šéf dizajnu pre Mazdu. Spočiatku sa spoločnosť zaoberala výrobou batérií a pohonu pre iné automobilky, až neskôr sa rozhodla pre výrobu vlastného, elektrikou poháňaného auta. V roku 2019 investovala do tejto americkej firmy miliardu dolárov Saudská Arábia, ktorej finančná injekcia napomohla k dokončeniu fabriky v Arizone a vývoju modelu Lucid Air. Aktuálne z výrobnej linky schádzajú už prvé vozidlá.

Lucid Lucid Motors

Pre porovnanie. Tesla Model S v najvyššej špecifikácii je schopná prejsť na jedno nabitie cca 651 kilometrov. Lucid Air však prekonal magickú hranicu a dojazdom 520 míľ, čo je približne 836 kilometrov, predbehol Teslu na plnej čiare. Mercedes-Benz EQS 580 dokáže na jedno nabitie prejsť 340 míľ.

Cenovka Lucid Air Dream je však sumou 169-tisíc dolárov podstatne vyššia, ako si pýta Tesla za svoj Model S, ktorého cenovka je niekde na sume 89-tisíc dolárov. Automobilka preto chystá aj lacnejší model, ktorý bude schopný konkurovať aj cenou. Lacnejšia varianta by mala byť nacenená na 77-tisíc dolárov.

Lucid Lucid Motors

Čo však ponúka najdrahšia varianta? Najmä výkon 1111 konských síl s kapacitou batérie 118kWh. V tejto konfigurácii zrýchli novinka z 0 na 100 km/h za 2,5 sekundy a ručička tachometra sa zastaví na hodnote 270 km/h.

Dizajn novinky je mimoriadne atraktívny a moderný. Dotvárajú ho veľké disky kolies, celistvý dizajn prednej masky, ktorý svojim tvarom napomáha k zlepšeniu obtekania auta vzduchom, čo vedie k menšiemu aerodynamickému odporu, a tým pádom napomáha k zvýšeniu dojazdu.

V zadnej časti nájdeme LED svetelný pás tiahnuci sa kufrovými dverami, ktorý musí najmä v noci vytvárať jedinečný svetelný podpis auta. Z obrázkov je jasné, že hlavnú rolu pri návrhu dizajnu hrala aerodynamika. Napovedajú tomu rôzne aerodynamické prvky, ako napríklad výrazná odtrhová hrana na kufrových dverách, alebo aj nízky podvozok, ktorý zmenšil priestor na prúdenie vzduchu medzi autom a cestou. Čím je auto bližšie k vozovke, tým sa dostane menej vzduchu pod auto, čo pri vyšších rýchlostiach do veľkej miery redukuje nežiadúci vztlak.

Interiér pôsobí veľmi sterilným a vzdušným dojmom. Je to najmä vďaka použitiu sklenenej strechy, ktorá celý interiér presvetlila. Čo sa použitých materiálov týka, vidíme najmä kožu a textíliu. Na palubnej doske nájdeme jeden spojený displej pred vodičom, na ktorom sú ukazovatele prístrojov pre vodiča a multimediálny systém pre posádku. Tretím displejom je panel slúžiaci na nastavovanie klimatizácie a zmenu nastavení auta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok