Top udalosti týždňa: Moravou sa prehnalo tornádo, na Slovensku máme delta variant

TA3 KJ
27.6.2021 17:00

Delta variant máme už aj na Slovensku, čoraz viac sa apeluje na očkovanie a potrápili nás aj horúčavy. Tragédia sa odohrala na Morave, kde niekoľko obcí zasiahlo ničivé tornádo. Vybrali sme pre vás to najdôležitejšie z posledného týždňa.

Tornádo
TASR/Ivan Kríž

Delta variant a očkovanie u lekárov

Delta variant potvrdili už aj na Slovensku. Aj takéto správy priniesla prvá polovica týždňa. Informáciu ešte vo večernej relácii TA3 Téma dňa uviedol infektológ Vladimír Krčméry, na druhý deň delta variant potvrdili aj laboratóriá.

„Variant B.1.617.2. sme v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska,“ povedal vtedy virológ Boris Klempa z BMC SAV. „Osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia,“ informoval následne aj hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Je tento typ vírusu nebezpečný? Ohrozuje aj ľudí, ktorí sú už plne zaočkovaní oboma dávkami vakcíny? Priniesli sme vám aj rozhovor s biochemikom Pavlom Čekanom, ktorý odpovedal na tieto otázky.

Pokračovalo sa aj vo výzvach na očkovanie. Na ľudí apelovala prezidentka Zuzana Čaputová, ale aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Umožnilo sa tiež očkovanie u všeobecných lekárov a pediatrov.

"Snažíme sa nájsť všetky cesty tak, aby sme vakcíny čo najviac priblížili ľuďom. Vítam iniciatívu, ktorá vyšla z našej strany ale bola podporená aj z radov lekárov," uviedol na tlačovej konferencii Lengvarský a zároveň lekárov a pediatrov požiadal o pomoc. Ubezpečil, že vedľajšie účinky po očkovaní naďalej znáša štát.

Nevyužitý Sputnik, digitálne covid pasy

A čo Sputnik? Ani na ten sa v tomto týždni nezabudlo, rozhodovalo sa však skôr o tom, čo s ním. Vláda napokon rozhodla, že nevyužitý Sputnik predáme alebo darujeme. Ide celkovo o 160-tisíc dávok. Záujem prejavili krajiny západného Balkánu ale napríklad aj Argentína.

"Vzhľadom na stále pretrvávajúcu vážnosť epidemiologickej situácie a potrebu vzájomnej kooperácie medzi krajinami s cieľom spomalenia šírenia ochorenia Covid-19 navrhujeme darovať určitý počet vakcín Sputnik V krajinám západného Balkánu v rámci materiálnej pomoci. Zároveň navrhujeme ponúknuť v nadväznosti na záujem tretích krajín ďalšie vakcíny na predaj, a tak prispieť k dosiahnutiu spoločného cieľa - zníženia dôsledkov pandémie," uvádzalo sa v schválenom materiáli.

Okrem toho sa však podarilo spustiť aj digitálne covid preukazy. Niektorí ich už môžu nájsť v aplikácii. Ako na to? Viac vysvetlilo vo svojej správe ministerstvo zdravotníctva a pozrieť si môžete aj našu reportáž.

Potrápili nás aj horúčavy

Týždeň sa niesol aj v znamení vysokých teplôt. Meteorológovia vyzývali ľudí na opatrnosť, slnko bolo ostré a mohlo spôsobiť viaceré problémy. Výstrahy platili pre väčšinu Slovenska, niekde napokon prišli aj búrky.

Tie zapríčinili na severozápade Slovenska energetickú kalamitu. Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej Miroslava Gejdoša zostalo bez elektriny minimálne na tri minúty viac ako 30.000 odberných miest. Niekde namerali aj teplotné rekordy. Vo štvrtok zaznamenali meteorológovia zo SHMÚ 38 stupňov Celzia.

Výstrahy sa neskôr zintenzívnili. Varovali najmä pred extrémnymi búrkami, na Morave a západe Slovenska hrozilo aj tornádo. To napokon, žiaľ, prišlo a spustošilo niekoľko obcí len tesne od slovenských hraníc.

Tragédia na Morave

Ničivé následky mal živel v okresoch Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji – predovšetkým v obciach Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Podľa polície búrka zničila stovky domov a vyžiadala si aj niekoľko životov. Škodu odhadovali na desiatky až stovky miliónov.

Na mieste bol aj štáb TA3, ktorý informoval o aktuálnom priebehu záchranných prác a rozprával sa aj s miestnymi. V niektorých častiach juhomoravských obcí nezostal kameň na kameni. Strechu nemal miestny kostol ani obecný urad, zničené bolo takmer celé centrum obce. V pohotovosti boli desiatky policajtov, záchranárov a hasičov, pomáhali aj obyvatelia, ktorých domy živel nezasiahol.

Očami záchranárov

Zdrvujúce scény popísali aj rakúski záchranári. "Domy a infraštruktúra boli úplne zničené," opísal v piatok svoje zážitky Patrick Wolfram s ďalšími kolegami z rakúskeho Červeného kríža. "Človek to pozná zo Spojených štátov, z klasických oblastí hurikánov," povedal dobrovoľný pracovník Červeného kríža a vedúci stanice v meste Laa an der Thaya neďaleko českej hranice.

Na mieste pomáhali aj slovenskí záchranári. "Situácia na mieste bola mimoriadne dramatická, skolabovaná bola akákoľvek infraštruktúra vrátane elektrickej siete, nedostupný bol mobilný signál aj dátové spojenie, neprejazdná cestná infraštruktúra. Prácu našich záchranárov komplikovalo nepriaznivé počasie aj značný plošný rozsah celej katastrofy," priblížil Miroslav Chabroň, zástupca riaditeľa pre úsek zdravotnej starostlivosti ZZS Bratislava.

Zahynula aj Slovenka

Neskôr sa potvrdila ďalšia smutná správa, a to, že medzi obeťami tornáda je aj Slovenka. Podľa informácií išlo o ženu z Prešova v obci Lužice (okres Hodonín). Mŕtva bola skôr, ako sa k nej dostali záchranári. Náraz konštrukcie neprežilo ani jej bábätko.

Hrozí tornádo Slovensku?

Začali sa vynárať otázky, či sa niečo podobné môže vyskytnúť aj u nás. Oslovili sme preto odborníkov. Klimatológ Jozef Pecho upozornil, že tornáda sa budú vyskytovať čoraz častejšie a pripraviť by sme sa na ne mali aj na Slovensku. Podľa jeho slov na Slovensku registrujeme jedno až dve tornáda za rok, v Česku je to jedno až päť tornád ročne. Vysvetlil tiež, že vznikajú pri veľmi špecifických podmienkach.

Udalosť komentovali viacerí politici, ľudia vyjadrili sústrasť. Na miesto tragédie pricestoval rovno z Bruselu aj český premiér Andrej Babiš. Prezident Českej republiky Miloš Zeman uviedol, že to, čo sa stalo, je podľa jeho slov katastrofou, ale tiež príležitosťou vyjadriť solidaritu. "Chcel by som v prvom rade vyjadriť svoju hlbokú sústrasť pozostalým po obetiach... a popriať skoré uzdravenie všetkým zraneným," uviedol Zeman a zároveň poďakoval hasičom, vojakom i policajtom, ktorých vláda okamžite vyslala na južnú Moravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok