Hoaxy a podvody doposiaľ zachytili dva silné informačné naratívy z volieb. O prezidentských kandidátoch sa písalo aj v zahraničných médiách

ta3/Lenka Klobučníková
24.3.2024 02:12 , Aktualizované: 24.3.2024 16:00

Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb. Druhý skončil Peter Pellegrini a tretí Štefan Harabin. Po sčítaní všetkých hlasov to vyplýva z výsledkov Štatistického úradu. ta3 sleduje povolebnú situáciu prvého kola prezidentských volieb 2024.

Volby 2024
TASR/Ján Krošlák

16:00 Online sme ukončili. Ďakujeme za priazeň!

15:57 Ján Kubiš zatiaľ neplánuje vyjadrenie k prezidentským kandidátom v súvislosti s podporou v druhom kole volieb. Stretnúť sa chce s Ivanom Korčokom aj Petrom Pellegrinim čo najskôr. Ďalšie kroky zváži aj na základe ich výstupov v kampani. Verí v dôraznú, ale slušnú volebnú kampaň.

„Stretnutia s oboma kandidátmi mám v pláne čo najskôr, dnes ma pozval na stretnutie Korčok. Ďalšie kroky zvážim aj na základe výstupov od oboch kandidátov z kampane v druhom kole, ktorá, dúfam, bude dôrazná, ale slušná, k čomu by som chcel vyzvať aj prívržencov oboch. Nekultúrnosti a osobných útokov sme už videli dosť, až ďaleko cez mieru,“ povedal Kubiš.

Anketa

Budete voliť aj v druhom kole prezidentských volieb?

Áno
- %
Nie, nie som spokojný/á s kandidátmi
- %
Ešte nie som rozhodnutý/á
- %
Nie, o politiku sa nezaujímam
- %
Celkovo hlasov: 1105

Pozrite si zaujímavosti v číslach z 1. kola prezidentských volieb.

VOLBY ZAUJIMAVOSTI.jpg ta3 Zaujímavosti z 1. kola prezidentských volieb 2024

15:46 Prieskumy nečakali Korčokove víťazstvo

Žiadny z prieskumov nepredpokladal, že v prvom kole prezidentských volieb vyhrá Ivan Korčok. Nečakala sa však ani výrazná výhra Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Zhodnotil to politológ Samuel Abrahám.

Víťazstvo Korčoka považuje za znak vyspelej spoločnosti. „Mnohí ľudia si mysleli, že to má Pellegrini v hrsti. Ale ukázalo sa, že spoločnosť je veľmi vyspelá. Voliči pokojne mohli voliť Jána Kubiša, ktorý reprezentuje takmer identicky to, čo Korčok. A napriek tomu si uvedomili, že by to bolo zbytočné prepadnutie hlasu, a hlasovali vo veľkej miere pre Korčoka,“ priblížil Abrahám.

Pred druhým kolom očakáva „paralelnú“ kampaň. Poznamenal, že Pellegrini sa bude vyhýbať diskusii, a ak sa na nejakej zúčastní, tak až tesne pred voľbami. Pripomenul, že Korčok zase plánuje stretnutia po Slovensku. Predpokladá, že bude čeliť hoaxom a negatívnej prezentácii zo strany alternatívnych a bulvárnych médií.

„Na papieri by to mal Pellegrini vyhrať,“ predpokladá Abrahám. Korčok má psychologickú výhodu tým, že získal o 100-tisíc hlasov viac. „Je možné, že zmobilizuje ešte viacej voličov, hoci účasť bola dosť vysoká a je možné, že niektorí voliči Štefana Harabina neprídu, pretože on nikde nepodporil Pellegriniho, aj keď hovorí, že vyhrať by mal národnostne orientovaný kandidát,“ konštatoval Abrahám.

15:00 V priebehu nedele Hoaxy a podvody doposiaľ zachytili dva silné informačné naratívy ohľadom prezidentských volieb.

Prvý naratív: Navodzovanie dvojmu právomocí prezidenta SR vyslať občanov SR do vojny na Ukrajine (tento naratív je kontinuálny).

Druhý naratív: Konštatovanie politicky exponovanej osoby, podľa ktorej spoločnosť ESET bude spočítavať hlasy v prezidentských voľbách.

14:44 SNS sa k podpore Pellegriniho vyjadrí po koaličných rokovaniach, povedal to Robert Huliak.

"Buď to bude tak, že tí, ktoré podporujú Harabina, dostanú odporúčanie, aby nešli k voľbám, a v takom prípade bude v prezidentskom paláci Ivan Korčok. V prípade, že povedia, aby jeho voliči išli voliť Pellegriniho, tak si do paláca sadne Pellegrini," skonštatoval Samuel Migaľ.

Bittó Cigániková rozumie SNS, prečo má výhrady voči Pellegrinimu, pretože taktiež pociťuje sklamanie z jeho vyjadrení a tém. "Rozdiel medzi Korčokom a Pellegrinim je ten, že u Pellegriniho je úplne jedno, čo hovorí, lebo on zmení názor podľa toho, ako sa to hodí," poznamenala.

14:35 "Slovensko sa rozdelilo a viac-menej aj voliči to pochopili a zvolili si spomedzi dvoch hlavných kandidátov, ktorí medzi sebou súťažili," skonštatovala politologička z Univerzity Komenského Darina Malová. 

Mnoho občanov sa tak rozhodovalo medzi Petrom Pellegrinim a Korčokom. Výnimkou je Štefan Harabin, ktorému sa podľa jej slov podarilo získať podporu od všetkých národne proslovensky, možno až niekedy prorusky orientovaných voličov, ktorí sa stotožňujú s dezinformáciami.

Poznamenala, že je dôležité a nepredvídateľné, ako sa jeho voliči zachovajú v druhom kole prezidentských volie.

14:30 "Nie sme v oslavnej nálade, od prvej minúty dňa sme si vedomí, že sme v druhom kole, a to rozhodne," podotkol Korčok. "Musíme pridať. Som si toho veľmi dobre vedomý," dodal s tým, že uspieť môže, len ak osloví ešte širšie spektrum voličov, teda aj voličov vládnej koalície.

Korčok priblížil, že už diskutoval aj s kandidátmi, ktorí nepostúpili do druhého kola a ktorí zastávajú jeho víziu. Menoval Igora Matoviča, Jána Kubiša, Patrika Dubovského a Krisztiána Forróa. Predpokladá, že sa mu podarí s nimi stretnúť aj osobne a že nájdu prieniky vo svojich prioritách.

14:10 Martin Dubéci, Roman Michelko, Erik Tomáš a Michal Šipoš sa zhodli, že výsledky 1. kola neprekvapili.

"Ľudia budú mať možnosť vyberať medzi dvomi pomerne rozdielnymi kandidátmi," skonštatoval na margo druhého kola Tomáš. Ivan Korčok podľa neho neprinesie pokoj spoločnosti, ale chaos, keďže chce byť opozíciou voči vláde. Práve predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini by bol podľa Tomáša prezidentom mieru, pokoja a bol by proslovenskou hlavou štátu.

Podľa Dubéciho dávajú výsledky prvého kola nádej, že na Slovensku je veľa ľudí, ktorým záleží na európskom a demokratickom smerovaní krajiny, a že súčasná vláda je poraziteľná.

14:00 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

O prevažne symbolickej úlohe slovenskej hlavy štátu píše aj francúzsky Le Monde. v druhom kole prezidentských volieb proukrajinský liberál a prorusky orientovaný politik blízky vláde Počas kampane našich voličov podľa francúzskeho denníka rozdelila vojna na Ukrajine. Počas poslednej rozpravy pred hlasovaním 48-ročný Pellegrini vyzval na "okamžité prímerie a začatie mierových rokovaní" medzi Kyjevom a Moskvou. Tento postoj odsúdil 59-ročný pán Korčok. 

13:30 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

Svetová agentúra Reuters píše, že proeurópsky bývalý slovenský minister zahraničných vecí v sobotu prekvapivo zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb, čím sa dostal do druhého kola volieb s kľúčovým spojencom populistického premiéra Roberta Fica.

Prezidentské voľby na Slovensku sú pre Roberta Fica, ktorého názory na Ukrajinu nahnevali kritikov pre prílišné priblíženie sa k Rusku, šancou posilniť svoju pozíciu pri moci. Opozičné sily chcú vytvoriť protiváhu jeho vláde.

Server Politico prišiel s profilmi oboch kandidátov, a upozornil na to, že hoci v našom ústavnom systéme nemá prezident veľké právomoci, dokáže pôsobiť významnou mäkkou silou - ako príklad uvádza Michala Kováča za vlády Mečiara, ale aj Zuzanu Čaputovú.

13:20 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

Rakúsky der Standard píše, že voľby boli vnímané aj ako súboj medzi Ficovým proruským vládnym táborom a prozápadnou a liberálnou opozíciou, ktorá podporuje nezávislého Korčoka. Výsledok prvého kola mohol podľa Der Standard byť dodatočným mobilizačným faktorom najmä pre liberálnych voličov, ktorí boli presvedčení, že o víťazovi volieb je už dávno rozhodnuté.

13:10 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

Jeden z veľkých maďarských denníkov Magyar Nemzet výsledky včerajších volieb zhrnul do článku o Kristiánovi Forróvi, predsedovi strany Aliancia, ktorý so ziskom ani nie 3 % skončil štvrtý. Článok rozoberá ambície Forróa vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Anketa

Koho tipujete na víťaza druhého kola volieb?

Peter Pellegrini
- %
Ivan Korčok
- %
Celkovo hlasov: 16019

13:00 "Dvojica kandidátov, ktorí sa do druhého kola dostali, nie je žiadnym prekvapením, pretože to dlhodobo napovedali preferencie. V podstate všetci ostatní kandidáti boli bez šance sa dostať do druhého kola," uviedol politológ Juraj Marušiak s tým, že do úvahy pripadal vo veľmi odvážnych predstavách ešte Štefan Harabin.

Myslí si, že Korčokovi a opozícii sa podarilo efektívne mobilizovať najmä mestských voličov. Súvis vidí aj s protestami proti vláde či novele Trestného zákona, hoci organizátori to explicitne nespájali s podporou Korčoka.

12:50 V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) zvíťazil v prvom kole sobotňajších (23. 3.) prezidentských volieb Peter Pellegrini, ktorý získal 43,66 percenta hlasov. Za jeho protikandidáta Ivana Korčoka hlasovalo 35,54 percenta voličov. Volebná účasť v BBSK dosiahla 48,79 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

12:40 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

Jeden z veľkých maďarských denníkov Magyar Nemzet výsledky včerajších volieb zhrnul do článku o Kristiánovi Forróvi, predsedovi strany Aliancia, ktorý so ziskom ani nie 3 % skončil štvrtý. Článok rozoberá ambície Forróa vo voľbách do Európskeho parlamentu.

12:30 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

Poľský denník Rzecpospolita svojim čitateľom Petra Pellegriniho predstavuje ako bývalého premiéra, ktorý je spojencom, citujem, populistického predsedu vlády Roberta Fica, ktorý spochybňuje suverenitu Ukrajiny. Naproti nemu stojí diplomat Ivan Korčok, ktorý je rozhodne prozápadný a kráča v šľapajách Zuzany Čaputovej. Rzeczpospolita však dodáva, že obaja kandidáti stoja za zakotvením Slovenska v EÚ a NATO.

12:25 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

Obšírnu analýzu priniesol spravodajský server Seznam Zprávy, ktorý hovorí o prevapujúcej porážke favorita volieb a pátra po jej príčinách. Voličské preferencie ilustruje na geografii Slovenska. Všíma si napríklad, že aj Korčok aj Pellegrini získali v Banskej Bystrici, teda v rodisku ich oboch, nadpriemerné zisky v porovnaní so zvyškom krajiny.

O tom, akú úlohu v druhom kole zohrajú voliči Štefana Harabina píše český Denník N a hovorí, že voľby "rozhodnú radikáli". Je to odkaz na Harabinove výroky, ktoré cielia na antisystémových voličov, hoci sa snaží profilovať ako národný alebo vlastenecký.

12:20 Ako výsledok sobotného prvého kola prezidentských volieb zarezonoval v zahraničnej tlači?

V Česku dianiu v našej politike tradične venujú mimoriadnu pozornosť. 

Prezidentský súboj pokrývali v podstate všetky české médiá - verejnoprávne, aj súkromné. Český rozhlas v komentári upozorňuje, že obaja postupujúci kandidáti začali s kampaňou pred druhým kolom už počas volebnej noci. Peter Pellegrini sa podľa komentátora bude snažiť svojho súpera Ivana Korčoka vykresliť ako "kandidáta vojny".

12:10 V rámci stávkovej spoločnosti Tipsport zaznamenali celkové nábery na 1. kolo za viac ako 1,1 milióna eur.

11:40 Branislav Gröhling by bol rád, ak by Ivan Korčok v 2. kole volieb oslovil maďarského voliča. Pripomenul maďarským voličom, že už raz sa historicky zasadili o vývoj Slovenska, keď "poslali do zabudnutia Vladimíra Mečiara."

11:36 Víťazom prvého kola prezidentských volieb v Nitrianskom kraji sa stal Peter Pellegrini. Svoj hlas mu odovzdalo 104.281 oprávnených voličov, čo predstavuje 39,07 percenta z celkového počtu platných hlasov.

Na druhé miesto posunuli voliči Ivana Korčoka, ktorý získal 94.753 platných hlasov, čo je podiel 35,5 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

11:30 Šéf Progresívneho Slovenska o výsledkoch prvého kola prezidentských volieb: "Tieto voľby ukázali, že je veľmi veľa ľudí na Slovensku, ktorí si prajú nezávislého prezidenta, ktorý bude slúžiť všetkým ľuďom. Ako Ivan Korčok. A nie prezidenta, ktorý bude slúžiť iba Robertovi Ficovi. Ako Peter Pellegrini. Verím, že čo najviac ľudí príde voliť aj v druhom kole."

11:23 Koho nakoniec podporí Harabin? Hoci v rozhovore pre ta3 meno neprezradil, na svojom telegrame sa počas volieb v sobotu sťažoval: "Štátna komisia pre voľby klame, keď u Pellegriniho neuvádza funkciu predsedu parlamentu, ale iba poslanec," písal Harabin aj počas soboty.

Harabin na Telegrame Telegram/Harabin Harabin na Telegrame

11:20 Podľa Matúša Šutaja Eštoka je potrebné, aby sa 2. kola volieb zúčastnili voliči vládnej koalície. 

"Ukazuje sa, že veľká časť z nich teraz voliť neprišla." Dodal, že Peter Pellegrini sa teraz chce zamerať na obce a okrsky, kde prekvapivo vyhral Ivan Korčok.

11:15 Ak sa Peter Pellegrini stane prezidentom, dopredu avizol, že dobrovoľne odstúpi a nebude šéfom Hlasu.

Ako možných nástupcov naznačil niektorých z podpredsedov a generálneho manažéra. V nedeľnej diskusnej relácii V politike Matúš Šutaj-Eštok jasne neodpovedal na otázku, či by sa v prípade víťazstva Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách stal predsedom Hlasu.

Šutaj Eštok, ktorý je generálnym manažérom strany, tvrdí, že maximálne úsilie dáva do toho, aby bol dobrým ministrom vnútra.

11:10 SNS bude presadzovať fyzické sčítavanie hlasov.

Tieto prezidentské voľby boli totiž prvýkrát elektronické. SNS je však presvedčená, že sa pri sčítavaní v záujme ich objektívnosti musíme prinavrátiť k ručnému sčítaniu ako aj k vytváraniu novému systému kontroly volieb.

11:05 Slovenská národná strana v súvislosti s prezidentskými voľbami oceňuje výsledok kandidáta Štefana Harabina.

Predseda Slovenskej národnej strany odstúpil z prezidentských volieb s jediným cieľom, aby nedochádzalo k triešteniu národných síl.

"Táto politika spájania národných síl pomohla vzniku vlády strán Smer – SD, Hlas – SD a SNS. Bez spájania národných síl by nevznikla vláda, ktorá nahradila vládu Ľudovíta Ódora. Je zrejmé, že ďalší osud prezidentských volieb je v rukách Petra Pellegriniho. Opätovne však vyjadrujeme presvedčenie, že bez toho, aby si uvedomil potrebu tvrdého politického boja, je veľmi ťažké uspieť v boji s kandidátom Ivanom Korčokom," zdôraznila strana.

10:50 Štefan Harabin v ta3.

V predchádzajúcich voľbách výsledky spochybňoval.

Rešpektuje Štefan Harabin výsledky prvého kola prezidentských volieb 2024? 

"Dvaja kandidáti sa vzdali a v zoznamoch neboli vyškrtnutí," kritizoval Harabin Štátnu volebnú komisiu. 

"Nemám dôvod sa vyjadrovať k výsledku volieb, z hľadiska môjho ďalšieho postupu," odpovedal Harabin. 

Na otázku koho by podporil však neodpovedal priamo. "Moji voliči sú inteligentní ľudia, vedia čo je dobré pre Slovensko," zdôraznil.

10:45 Podľa informácií Štatistického úradu SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 64,64 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 33,67 percenta. Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v obci Zemplín (okres Trebišov), kde bola 100-percentná účasť, naopak, najnižšia účasť bola na Luníku IX v Košiciach, kde prišlo hlasovať 2,43 percenta voličov.

10:28 Najvyššia volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 61,37 percenta.

Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 44,14 percenta.

10:26 "V mestách volilo 53,19 percenta voličov, v obciach 50,47 percenta," spresnil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky.

Anketa

Ste spokojní s výsledkami prvého kola volieb?

áno
- %
nie
- %
Nebol/a som voliť
- %
Celkovo hlasov: 2410

10:20 Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 51,91 percenta.

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

10:17 Veronika Remišová k prezidentským voľbám: "Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje obrovskú výzvu pre celú slobodnú občiansku spoločnosť a demokratické politické spektrum. Musíme potiahnuť za jeden povraz a urobiť všetko pre to, aby mala naša vlasť svojprávneho a demokratického prezidenta, nie figúrku v područí Roberta Fica (Smer-SD), pripravenú vykonať akýkoľvek špinavý pokyn," uviedla Remišová.

10:13 Štátna volebná komisia vyhlásila výsledky 1. kola prezidentských volieb za oficiálne. 

Volebných okrskov bolo 5938, účasť 51,91 %. Počet platných hlasov bol 2 254 206.

Voliči odovzdali hlasy aj Andrejovi Dankovi či Robertovi Švecovi, ktorí sa kandidatúry vzdali – Andrejovi Dankovi 1905 hlasov, Švecovi 1876 hlasov.

10:00 O novej hlave štátu rozhodne druhé kolo, ktoré sa uskutoční 6. apríla.

Politológ tvrdí, že hoci Ivan Korčok získal viac hlasov, v druhom kole nemá žiadny vplyv. Ide o voličov, ktorí hlasovali za iných kandidátov. 

"Nemal by to byť problém pre Pellegriniho. Najväčšia skupina voličov, ktorých môže získať, je u Harabina," dodal politológ s tým, že to bude náročné pretože by musel zmeniť svoju rétoriku.

Harabin je známy tým, že velebí Rusko, kritizovuje EÚ a Ukrajinu.

9:40 Vyjadrenie predsedu vlády SR k výsledku prvého kola prezidentských volieb: "Smer blahoželá Ivanovi Korčokovi a Petrovi Pellegrinimu k výsledkom, ktoré dosiahli v prvom kole prezidentských volieb. Výsledky zodpovedajú analýzam, ktoré mal Smer k dispozícii. Očakávali sme výhru Ivana Korčoka v prvom kole o tri percentuálne body a výsledok Štefana Harabina nad desiatimi percentuálnymi bodmi."

9:35 Bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič zavítal do ta3. Prezradil nám, že nevynechal žiadne voľby, od kedy je Slovensko samostatnou republikou. "O mne každý vedel, že som sociálny demokrat a môžem voliť len toho, koho za takého považujem, a to bol Peter Pellegrini. Prekvapený nie som, ale sklamaný som. Celé voľby boli čudné, až na poslednú chvíľu sa začali sústreďovať na prezidentské voľby," zdôraznil.

"Celý čas to bola taká parlamentná nervozita, otáčalo sa to na boj opozície a koalície. Z tohto pohľadu sa vždy hovorilo, že Pellegrini je vo výhode a Korčok v nevýhode, lebo ho nepoznajú," povedal Gašparovič.

9:25 Politológ Samuel Abrahám povedal, že žiadne prieskumy neukazovali, že by Ivan Korčok mohol vyhrať.

"Výsledky môžu niekoho potešiť a niekoho sklamať. V každom prípade sa začína odznova. Podľa prieskumov by malo všetko hrať v prospech Pellegriniho. Je tam množstvo hlasov, ktoré Pellegrini ešte nedostal, to bude výzva pre Korčoka," zdôraznil, pretože ľudí, ktorých môže získať on je menej.

"Môže to aj mobilizovať ľudí a zúčastnia sa v druhom kole ešte vo vyššom počte ako teraz," povedal politológ.

9:19 Ivan Korčok sa poďakoval občanom, ktorí mu vyjadrili podporu, nielen počas volebného dňa, ale od momentu oznámenia kandidatúry.

Peter Pellegrini sa poďakoval za to, že ho voliči posunuli do druhého kola, ale tiež za to, že občania využili svoje volebné právo. Poďakoval sa aj všetkým, ktorí sa postarali o hladký priebeh volieb.

9:10 Rozdiel v prvom kole medzi Ivanok Korčokom a Petrom Pelleginim je 123-tisíc hlasov. K urnám v prvom kole prišlo viac ako 2,25 milióna voličov a účasť tak dosiahla takmer 52 %, čo je druhá najvyššia od roku 1999.

9:00 Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby počas sobotňajšieho prvého kola zasahovalo celkovo osemkrát.

  • V Prievidzi 81-ročnú pacientku trápili bolesti na hrudníku. Previezli ju do nemocnice v Bojniciach.
  • V bratislavskej Karlovej Vsi vo volebnej miestnosti na základnej škole skolabovala 51-ročná žena. S povrchovým poranením hlavy a kolapsom ju záchranári po ošetrení transportovali do nemocnice v Starom Meste.
  • Zdravotné problémy trápili 18-ročnú ženu vo volebnej miestnosti v obci Tašuľa v Košickom kraji. Pacientku s epileptickým záchvatom záchranári transportovali do nemocnice v Michalovciach.
  • Závrate mala 66-ročná žena vo volebnej miestnosti v obci Bernolákovo. Previezli ju do nemocnice na bratislavské Kramáre.
  • Ambulancia zasahovala aj v základnej škole v Galante, kde 77-ročná žena utrpela úraz hornej končatiny a pleca po páde. Záchranári ju po prvotnom ošetrení transportovali do nemocnice v Galante.
  • Posádku museli vyslať aj do domu kultúry v Senici k 42-ročnému mužovi s epileptickým záchvatom. Transportovali ho do nemocnice v Skalici.
  • Kolaps mala vo volebnej miestnosti v Košiciach Juh 79-ročná žena, ktorá utrpela povrchové poranenie hlavy. Transport do nemocnice odmietla.
  • Aj vo volebnej miestnosti v Martine bol príčinou zásahu kolaps. Pacientku (77) po ošetrení previezli do nemocnice.

8:50 V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) Peter Pellegrini s tesným náskokom pred Ivanom Korčokom. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Pellegrini získal v ŽSK 40,38 percenta hlasov, Korčok 40,10 percenta. Nasledovali Štefan Harabin (13,34 percenta), Ján Kubiš (2,17 percenta), Igor Matovič (2,03 percenta), Patrik Dubovský (0,91 percenta), Marian Kotleba (0,65 percenta), Milan Náhlik (0,14 percenta), a Krisztián Forró (0,05 percenta).

Korčok zvíťazil v ŽSK v siedmich z 11 okresov, Pellegrini v štyroch (Čadca, Turčianske Teplice, Bytča, Kysucké Nové Mesto).

8:41 Prvé kolo prezidentských volieb sa zaobišlo bez výraznejších problémov a bez policajných zásahov.

8:16 Štefan Harabin povedal, že o 5 rokov bude určite opäť kandidovať.

8:04 V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil v Trenčianskom samosprávnom kraji Peter Pellegrini pred Ivanom Korčokom.

Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Pellegrini získal v TSK 42,62 percenta hlasov, Korčok 37,83 percenta. Nasledovali Štefan Harabin (13,89 percenta), Ján Kubiš (2,22 percenta), Igor Matovič (1,70 percenta), ostatní kandidáti mali pod jedno percento.

7:39 Krisztián Forró sa vyjadril k výsledkom volieb

7:25 Volebná noc u Jána Kubiša

7:25 Volebná noc u Štefana Harabina

7:20 Volebná noc u Petra Pellegriniho

7:18 Volebná noc u Ivana Korčoka

7:14 Minister vnútra Matuš Šutaj Eštok hodnotí priebeh prvého kola prezidentských volieb pokojne.

7:12 Víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal bývalý diplomat Ivan Korčok, ktorého volilo 42,51 % voličov. Druhý skončil predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý presvedčil 37,02 % voličov. Stretnú sa tak v druhom kole, ktoré sa uskutoční 6. apríla.

V prvom kole prezidentských volieb prišla voliť viac ako polovica oprávnených voličov. Volebná účasť v prvom kole dosiahla 51,91 %, čo je najviac od roku 1999.

7:00 Povolebný online sa práve začína. V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil Ivan Korčok.

Konečné výsledky si môžete pozrieť v infografike nižšie. 

Konečné výsledky prvého kola prezidentských volieb ta3/ŠÚ SR Konečné výsledky prvého kola prezidentských volieb

Takto vyzerá celkové poradie kandidátov v prvom kole:

  1. Ivan Korčok – 42,51 % - 958 393 hlasov
  2. Peter Pellegrini 37,02 % - 834 718 hlasov
  3. Štefan Harabin 11,73 % - 264 579 hlasov
  4. Krisztián Forró 2,90 % - 65 588 hlasov
  5. Igor Matovič 2,18 % - 49 201 hlasov
  6. Ján Kubiš 2,03 % - 45 957 hlasov
  7. Patrik Dubovský 0,71 % - 16 107 hlasov
  8. Marian Kotleba 0,56 % - 12 771 hlasov
  9. Milan Náhlik 0,13 % - 3 111 hlasov
  10. vzdal sa: Andrej Danko 0,08 % - 1 905 hlasov
  11. vzdal sa: Róbert Švec 0,08 % - 1 876 hlasov

V 40 okresoch zvíťazil Peter Pellegrini, v 37 Ivan Korčok a v dvoch Krisztián Forró. Pozrite si, kto vyhral v jednotlivých krajoch Slovenska:

Výsledky prvého kola prezidentských volieb podľa krajov ta3/ŠÚ SR Výsledky prvého kola prezidentských volieb podľa krajov
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok