Medveď to má zrejme spočítané, zneškodniť ho chcú v noci. Pre ta3 prehovorila obeť šelmy, ktorá útočila na Liptove

ta3/Peter Revús/TASR
19.3.2024 14:31 , Aktualizované: 19.3.2024 22:25

Okolo problémového medveďa na Liptove sa sťahuje slučka. Ochranári lokalizovali miesto, kde sa šelma zdržiava a chcú ju čo najskôr eliminovať. Život v Liptovskom Mikuláši sa postupne vracia do bežných koľají. Zranení hovoria o traume, na ktorú veľmi dlho nezabudnú.

Odchyt šelmy

Mestská polícia žiada verejnosť, aby sa poobede a večer nezdržiavala v lokalite starej cesty medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Časť cesty už v utorok podvečer uzavreli. Informovala o tom hovorkyňa Liptovského Mikuláša Viktória Čapčíková.

Odchyt budú vykonávať s použitím strelných zbraní. "V prípade neuposlúchnutia sa obyvatelia vystavujú riziku ohrozenia života," upozornila hovorkyňa.

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. 3. 2024 o nebezpečnom medveďovi vyčíňajúcom v Liptovskom Mikuláši:

Obeť útoku šelmy

Jedna z obetí útoku medveďa je Denisa Ferenčáková. Pre ta3 opísala svoje zranenia. Ide o pomliaždený hrudník, modriny a "dodriapané" časti tela.

“Ten medveď po mne prešiel celý, ako do mňa zozadu narazil, takže ja som v tej chvíli v tom šoku ani nevedela, že čo sa vlastne udialo,” priblížila poškodená.

“Neviem, kedy sa zahojí toto celé. Myslím ten strach a to všetko na tej duši. Zatiaľ to tak nevidím, že by som sama chodila niekde von,” dodala.

Nebezpečné zviera

Medveďa, ktorý v nedeľu napoludnie v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí, sa zatiaľ nepodarilo eliminovať. Na bezpečnosť obyvateľov dohliadajú viaceré štáby, zviera utieklo do lesov.

Žilinské krajské riaditeľstvo Policajného zboru nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie. V súvislosti s výskytom medveďa vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu.

Dronové zábery ochranárov presne mapujú pohyb problémového jedinca. Stále sa zdržiava v blízkosti obývaných oblastí.

“Tu sme vlastne požiadali súčinnosť políciu Slovenskej republiky, aby obmedzila pohyb tam, kde vlastne realizujeme monitoring, lebo v prípade odlovu je úplná priorita bezpečnosť ľudí,” povedala Vladimíra Fabriciusová poverená riadením Sekcie ochrany prírody a biodiverzity MŽP.

Medveďa chcú zneškodniť v noci, keď sa v prírode pohybuje minimum ľudí. Lokalita kde sa pohybuje je preto nepretržite monitorovaná.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok