Útok medveďa na Liptove: Šelmu zatiaľ nechytili. Hliadky sú stále v teréne, majú pokyn strieľať

ta3/Lenka Klobučníková, TASR
18.3.2024 14:24

Medveďa, ktorý voľne pobehoval po uliciach Liptovského Mikuláša, stále nechytili. Policajné hliadky sú v nasadení po tom, čo niekoľkokrát dostali hlásenia od obyvateľov, ktorých šelma napadla. Polícia dostala povolenie k jej eliminácii a stále hliadkuje v okolí.

432775118_826569356180840_6981026047909695603_n.jpg
Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Krízový štáb

Mesto informovalo, že na mikulášskej mestskej polícii bola zriadená základňa pre krízový štáb. Príslušníci Štátnej ochrany prírody, TANAP-u a NAPANT-u si tam rozdeľujú úseky na hliadkovanie a nabíjajú batérie na drony. "So zásahovým tímom aktívne spolupracujú poľovníci, mestskí aj štátni policajti," informuje. 

"Všetci piati poškodení sú obyvateľmi Liptovského Mikuláša, mesto ich bude kontaktovať a hľadať spôsob, ako im pomôcť a podporiť ich," informuje mesto a ďalej píše, že pokiaľ v Liptovskom Mikuláši a okolí zahliadnete medveďa, okamžite kontaktujte linku 158.

Výzva KDH

Opozičné KDH vyzýva ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby príslušným poľovným združeniam umožnil zasiahnuť proti medveďom aj v intraviláne miest a obcí, kde sa predpokladá ich možný výskyt. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Súčasní vládni politici mali pred voľbami plné reči rýchlych riešení problémov s medveďmi. Po voľbách žiadne zázračné riešenie neprišlo. Na takéto prípady mohol byť rezort životného prostredia lepšie pripravený," povedal poslanec KDH a člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Marián Čaučík.

Pravidlá odškodňovania po napadnutí

Podľa KDH treba zabezpečiť väčšiu spoluprácu Štátnej ochrany prírody, polície, poľovných združení a samospráv, rovnako tréning policajných zložiek.

Hnutie zároveň poukázalo na potrebu riešenia pravidiel odškodňovania po napadnutí šelmami a tiež škôd na majetku. Hovorí aj o potrebe aktualizovania vládneho Programu starostlivosti o medveďa hnedého a umožnení regulácie jeho početnosti.

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. marca 2024 o tom, že na Liptove vyčíňal medveď.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok