Žiadne hádky, ale pokoj. Úradnícka vláda na čele s Ódorom predstavila priority

ta3 TASR
15.5.2023 10:15

Slovensko má po prvýkrát v histórii úradnícku vládu. Nových ministrov vymenovala v pondelok 15. mája prezidentka Zuzana Čaputová. Na čele kabinetu odborníkov stojí doterajší viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Udalosti okolo menovania úradníckej vlády sme s vami sledovali online.

Žiadne hádky, ale pokoj. Úradnícka vláda na čele s Ódorom predstavila priority
TASR/Jakub Kotian

Online sme ukončili. Ďakujeme Vám za priazeň.

16:59 Slovensko má novú vládu. V pondelok 15. mája vystriedala Hegerovu vládu tá úradnícka pod vedením premiéra Ľudovíta Ódora. Krajinu ma viesť do predčasných volieb, ktoré budú 30. septembra. Čo nás čaká s novou vládou? Čo prinesie Slovensku? V relácii Tak takto?! o tom porozprával Michal Mislovič z agentúry Median.

16:12 Menovaniu novej vlády sme sa venovali aj v Žurnáli o 16.00. Pozrite si pripravenú reportáž.

16:07 Mimoparlamentné KDH vyzýva novú vládu, aby riešila ohrozenú výstavbu Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine s maximálnou prioritou. Podpredseda hnutia Igor Janckulík na ňu zároveň apeluje, aby oznámila verejnosti, ako chce zabezpečiť postavenie nemocnice do 30. júna 2026, a nedopustila, aby Slovensko prišlo o 330 miliónov eur z plánu obnovy.

"Fakt, že viac ako polroka po poklepaní základného kameňa novej nemocnice v Martine sa dozvedáme, že ju nemá kto postaviť, lebo sa do súťaže nikto neprihlásil, je nepodarený žart na úkor občanov Slovenska," skonštatoval. Podľa Janckulíka ide o ďalšiu ukážku toho, ako sa štát riadiť nedá, nemá a nesmie. Viac sa o nemocnici v Martine dočítate nižšie.

15:58 Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič vo svojom stanovisku k úradníckej vláde uviedol, že je dobre, že Slovensko má úradnícku vládu. "Premiér Heger, bohužiaľ, exemplárne zlyhal, keď sa dva týždne s kolegami v Demokratoch snažili ututlať kauzu jeho osobného nominanta na ministra Vlčana. Navyše, sa po jej prevalení miesto vyvodenia zodpovednosti, snažil zodpovednosti zbaviť a až nedôstojne sa verejne prosíkal prezidentke o pokračovanie vo svojej funkcii."

15:53 Novovymenovaných členov úradníckej vlády nájdete v galérii.

15:39 Ján Horecký už odovzdal úrad novému ministrovi školstva Danielovi Bútorovi.

15:34 Nový minister obrany Martin Sklenár a vľavo jeho predchodca Jaroslav Naď počas slávnostného nástupu jednotiek čestnej stráže a výmeny na poste ministra obrany.

Jaroslav Naď_Martin Sklenár TASR/Pavel Neubauer

15:30 "Uplynulé dva roky nám ukázali, aké je dôležité mať dostatok cenovo dostupných energií. Bez plynu, bez tepla a bez elektriny si nevieme predstaviť nielen chod podnikov, nemocníc, škôl, ale ani našich domácností," povedal v pondelok nový minister hospodárstva Peter Dovhun. Legislatíve a nastaveniu procesov v energetike sa bude minister venovať hneď v prvých dňoch svojho pôsobenia v rezorte.

15:25 Na vymenovanie novej úradníckej vlády reagovala v tlačovej správe aj strana Hlas-SD, ktorá očakáva, že kabinet odborníkov po oboznámení sa s rezortmi vydá kompletnú správu o stave republiky. "Ľuďom treba dať jasný obraz, kde sa nachádzajú verejné financie, ako je na tom Plán obnovy, ako sa nám darí v čerpaní eurofondov a mnohé ďalšie," uviedol predseda Hlasu Peter Pellegrini.

15:17 "Pánovi premiérovi (pozn. Ľudovítovi Ódorovi) som ukázal kanceláriu, v ktorej bude pracovať. Ľudovíta Ódora považujem za profesionála, ktorý má skúsenosti aj zo štátnej sféry. Na druhej strane, funkcia predsedu vlády je nesmierne náročná a bude si vyžadovať jeho plné nasadenie. Práve preto som mu do nadchádzajúcich mesiacov zaželal veľa síl," povedal v pondelok o novom predsedovi vlády Eduard Heger. 

15:10 Nový minister financií Michal Horváth uviedol v pondelok, že ak štát neprijme nové opatrenia, počnúc týmto rokom každý rok by pribúdalo dlhu päť až šesť miliárd eur. "To je pre krajinu ako Slovensko jednoducho neúnosné. Potrebujeme zmeniť kurz, potrebujeme plán, ako sa z tejto situácie dostať. My takýto plán predstavíme ešte pred voľbami," avizoval Horváth.

Je podľa neho dôležité, aby o takom pláne prebehla spoločenská diskusia. "Pripravíme pôdu pre novú politickú väčšinu, ktorá vzíde z jesenných volieb, aby potom rýchlo vedela prijať rozpočet, ktorý nasmeruje Slovensko späť k zodpovednej fiškálnej politike," dodal nový minister financií.

15:00 Celú tlačovú konferenciu novej vlády si môžete pozrieť nižšie.

14:33 Úlohou nového kabinetu je prinavrátenie odbornosti aj do spravovania krajiny či verejného diskurzu. Premiér a jeho ministri by sa mali prezentovať výsledkami, nie škandálmi. Mimoparlamentná platforma Most-Híd to uviedla v reakcii na vymenovanie vlády odborníkov. "Ministri novej vlády svoje odhodlanie už preukázali tým, že túto úlohu prijali v politicky mimoriadne turbulentnom období. Teraz musia preukázať aj svoju odbornosť," ozrejmila hovorkyňa platformy Klára Magdeme. Podotkla, že predseda vlády môže prinášať nové témy napriek tomu, že na nové reformy do septembra nebude mať čas a politickú silu.

14:16 Prezidentka Zuzana Čaputová a Ľudovít Ódor boli vo štvrtok hosťami Tak takto?!. Reláciu si môžete pozrieť teraz v repríze na obrazovkách ta3 alebo ju nájdete aj v odkaze nižšie.

13:55 Premiér sa na záver poďakoval novinárom za otázky a povedal, že zohrávajú dôležitú úlohu v spoločnosti. 

13:50 Premiér je je otvorený na konštruktívnu diskusiu s politickými stranami. 

13:47 Nový minister zdravotníctva Michal Palkovič je na čele rezortu už dva mesiace, jeho cieľom je posúvať začaté projekty. Pozornosť obráti na plán obnovy, optimalizáciu siete nemocníc či dodržiavanie rozpočtovej vyhlášky.

13:44 Ministerka kultúry Silvia Hroncová chce plynule previsť ministerstvo kultúry obdobím do predčasných volieb. Ako zásadnú úlohu vníma nastavenie vzťahov a napojenia RTVS na štátny rozpočet. Postavenie rezortu kultúry chce posilniť. "Kultúra je o hodnotách, o konštruktívnej, odbornej diskusii a o kultivovaní celej našej spoločnosti. Cítim to ako misiu. Bola by som rada, keby sme viac vnímali kultúru a spolupracovali. Myslím, že to prospeje celej našej spoločnosti" uviedla nová šéfka rezortu kultúry Hroncová. 

13:42 Minister školstva Daniel Bútora uviedol, že chce pokračovať v dobre rozbehnutých projektoch Jána Horeckého. Bútora sa okrem iného chce venovať aj deťom z rómskych komunít.

13:40 Minister životného prostredia Milan Chrenko chce pokračovať v aktivitách smerom k zelenšiemu a zodpovednejšiemu Slovensku.

13:35 Ministerka práce Soňa Gaborčáková vníma svoje vymenovanie ako prejav dôvery voči sociálnym pracovníkom. Predstavila svoje tri priority - plynulý chod rezortu, eurofondy a plán obnovy, plnenie zákonných povinností. 

13:30 Minister investícií Peter Balík uviedol, že na post prichádza zvnútra, situáciu v rezorte dôverne pozná. Chcel by využiť skúsenosti z rezortu na zlepšenie situácie. Z pohľadu čerpania eurofondov stojíme ako krajina podľa neho pred výzvou. Ako deklaroval, spraví všetko pre to, aby procesy nastavili tak, aby čerpanie eurofondov mohlo byť v budúcnosti čo najefektívnejšie. Predstavil tri svoje priority - zabrániť prepadnutiu eurofondov, naštartovať nové programové obdobie a spustiť projekty v oblasti digitalizácie.

13:27 Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš uviedol, že rezort, ktorý povedie, sa často spomína s kauzami. Pracovníkom z tejto oblasti, ktorých často nevidno, vyjadriť vďaku. Tiež uviedol, že sa treba podľa neho vysporiadať s dovozom ukrajinských komodít tak, aby sme Ukrajine pomohli, ale zároveň, aby potraviny z Ukrajiny spĺňali všetky požiadavky Slovenska. Bíreš sa bude tešiť, ak sa do odvetvia viac dostanú prvky digitalizácie a informatizácie. 

13:24 Minister dopravy Pavol Lančarič uviedol, že prichádza z "vonkajšieho prostredia" a bude sa musieť na začiatku oboznámiť s projektami a procesmi na ministerstve dopravy. Novej vláde, ktorá vzíde zo septembrových volieb, chce pripraviť pôdu, aby mohla plynule začať. 

13:22 Nový minister financií Michal Horváth sa poďakoval za dôveru. "Slovensko je nadmieru zadlžená krajina. Neexistuje žiaden plán, ako sa z tejto situácie dostať. My takýto plán predstavíme," povedal.

13:20 Nový minister hospodárstva Peter Dovhun sa chce okrem iného v prvých týždňoch zamerať aj na postupný plán dekarbonizácie priemyslu a ekonomiky. Predchodcom sa poďakoval za dobre rozbehnuté projekty.

13:18 Nový minister vnútra Ivan Šimko povedal, že v čase hybridnej vojny potrebujú bezpečnostné zložky najmä stabilitu. Bojovať chce tiež s dezinformáciami a chce pokračovať v očiste spoločnosti.

13:16 Nový minister obrany Martin Sklenár deklaroval, že pomoc Ukrajine bude aj naďalej pokračovať. 

13:15 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský uviedol, že slovenská zahraničná politika bude naďalej čitateľná a nadviaže v nej na jeho predchodcov. "Chceme spravodlivý mier pre Ukrajinu. Mier, ktorý odškodní obeť a potrestá agresora," vyhlásil nový šéf diplomacie.

13:11 Medzi dlhodobé priority Ľudovíta Ódora patrí udržať a prilákať talenty na Slovensko. Túto prioritu označil za najkľúčovejšiu. Za ďalšiu dlhodobú prioritu označil pomoc slabším. 

13:08 Ako premiér uviedol, členom vlády už zadal domácu úlohu, aby identifikovali tri aktuálne priority, ktoré treba akútne riešiť, a tri priority v prospech budúcnosti Slovenska. Ódor zároveň predstavil aj svoje krátkodobé priority, medzi ktoré patrí riadny chod štátu do volieb, zodpovedný rozpočet na budúci rok a proeurópska zahraničná politika.

13:06 Ódor zopakoval päť princípov, podľa ktorých chce viesť vládu. Budeme viac než len kúriť a svietiť, vyhlásil premiér. "Nebudeme prilievať olej do ohňa otváraním kultúrnych tém. Budeme prinášať témy, ktoré nás spájajú," uviedol na tlačovej konferencii Ódor a dodal, že budú stavať na veciach, ktoré boli dobre naštartované.

13:05 Členovia novej vlády sa postavili spolu pred novinárov na tlačovej konferencii.

12:55 "Budeme sa snažiť pokračovať vo všetkom, čo bolo dobré, a, samozrejme, na druhej strane budeme chcieť prinášať nejaké nové témy. Témy, ktoré sú aj o budúcnosti Slovenska, o tom, ako by sme sa mohli posunúť medzi úspešné krajiny 21. storočia," vyhlásil nový premiér na spoločnej tlačovej konferencii s Eduardom Hegerom. Predchádzajúcej vláde poďakoval za všetko dobré, čo po nich zostalo. 

Za výhodu svojej vlády Ódor považuje, že sa nemusí "hádať v priamom prenose a vybíjať v politických súbojoch" a môže sa tak plne sústrediť na to, čo potrebuje Slovensko. Uvedomuje si, že jeho vláda nastupuje v neľahkom období.

Heger zaželal svojmu nástupcovi veľa odhodlania a síl. Ódor podľa neho ukázal, že je odolný voči akémukoľvek politickému súboju. "Hlavne, aby sa novej vláde podarilo priniesť na Slovensko väčší pokoj a aby nás bezpečne priviedli k predčasným parlamentným demokratickým voľbám," skonštatoval.

Heger pripomenul, že úrad vlády preberal v "turbulentnom období", ktoré sa podľa jeho slov ešte neskončilo. Poukázal na to, že jeho kabinet musel zvládnuť viacero kríz. Ocenil, že napriek tomu sa im podarilo presadiť viaceré reformy. "Reformy sa nám podarilo presadiť v parlamente a mnohé z nich sa už implementujú na rezortoch a to je práve tá štafeta, ktorú dnes odovzdávam novému premiérovi," dodal.

12:49 Nová vláda by mala vymeniť šéfa Slovenskej informačnej služby a postrážiť novelu Trestného zákona. Uviedli to z Nadácie Zastavme korupciu s tým, že pôsobenie predošlej vlády hodnotia z pohľadu boja proti korupcii viac pozitívne ako negatívne.

Vláda odborníkov bez výraznej podpory v parlamente podľa šéfky nadácie Zuzany Petkovej nemá šancu presadiť významnejšie legislatívne zmeny. "Do jej právomocí však patrí výmena šéfa SIS a tu by mala konať," zdôraznila. Viackrát sa podľa nej ukázalo, že SIS neprispievala k odhaľovaniu závažnej trestnej činnosti, ale, naopak, jej vyšetrovanie spochybňovala.

12:44 Sledujte reláciu Tak takto?! na ta3. Na úradnícku vládu sa v štúdiu pýtame hosťa Michala Misloviča z agentúry Median.

12:37 Čerstvo vymenovaní ministri a premiér na spoločnej fotografii pred budovou úradu vlády.

úradnícka vláda ta3

12:34 Ján Horecký odovzdá rezort školstva ministrovi Danielovi Bútorovi v pondelok o 15:45, informoval o tom Odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva.

12:19 Progresívne Slovensko podporí vymenovanú úradnícku vládu, vrátane podpory v parlamente. Slovensko si ďalšie mesiace chaosu nemôže dovoliť, tvrdí predseda PS a podpredseda EP Michal Šimečka. "V mesiacoch, ktoré zostávajú do volieb, potrebuje Slovensko riadny a pokojný chod štátu. Úprimne nerozumiem, prečo úradníckej vláde nechcú vysloviť podporu v parlamente viaceré strany, ktoré po nej volali," uviedol Šimečka.

12:17 Záznam priameho prenosu z menovania novej vlády nájdete na našom webe ta3.com.

12:13 Nový premiér Ľudovít Ódor si v pondelok prevzal od svojho predchodcu Eduarda Hegera Úrad vlády SR. Urobil tak po tom, ako ho prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie.

12:10 Ľudovít Ódor dorazil do historickej budovy úradu vlády, privítal ho Eduard Heger.

12:07 Z Úradu vlády SR sa prihlásila redaktorka Veronika Pancuráková s aktuálnymi informáciami. Členovia novej vlády sa na Úrad vlády SR presúvajú peši.

12:05 Kto je kto v úradníckej vláde Ľudovíta Ódora? Prinášame vám krátke profily jej jednotlivých členov.

11:52 Noví ministri absolvovali už aj fotenie s hlavou štátu v Prezidentskej záhrade.

úradnícka vláda ta3

11:41 Slovensko má po prvýkrát v histórii úradnícku vládu. Pozrite si, ako to vyzeralo počas jej menovania v prezidentskom paláci.

11:30 Eduard Heger a Ľudovít Ódor vystúpia na spoločnom tlačovom vyhlásení o 12.20 h.

11:29 Ústavný akt v prezidentskom paláci sa skončil.

11:28 S prejavom vystúpil nový predseda vlády Ľudovít Ódor, ktorý sa na úvod poďakoval Hegerovi. Ako povedal, napriek krátkemu času chce jeho vláda urobiť maximum. Jeho vláda sa chce riadiť piatimi princípmi - pokoj, odbornosť, budúcnosť, spájanie, služba krajine.

Nová vláda chce priniesť pokoj aj odbornosť. "Našou spoločnou ambíciou je priniesť pokoj, stabilitu, toleranciu a v neposlednom rade kultivovanú diskusiu. Ukázať, že sa to dá aj inak," povedal. Deklaroval, že do volieb zabezpečia riadny chod štátu. "Našou prioritou bude okrem riešení aktuálnych problémov aj dôraz na budúcnosť, konkurencieschopnosť a úspech Slovenska," doplnil.

Ódor avizoval, že nový kabinet nebude otvárať kultúrne témy. "Sme rôzni, uznávame rôzne hodnoty. Túto rôznorodosť budeme rešpektovať," priblížil. Nová vláda je podľa neho vládou aj pre politikov. "Chceme zabezpečiť kontinuitu na začiatku, ako aj na konci nášho mandátu. Som presvedčený, že len spoločne môžeme čeliť výzvam, pred ktorými Slovensko stojí," dodal.

11:26 Noví členovia vlády podľa hlavy štátu spĺňajú odborné aj osobnostné kvality.

11:25 Prezidentka očakáva, že noví ministri budú udržiavať vecnosť, vysokú komunikačnú úroveň a rešpekt aj k oponentom a posilnia profesionalitu a ľudskosť v politike. Od kabinetu očakáva tiež, že bude súčasťou protiváhy proti  populizmu a klamstvám.

"V rámci agendy vlády očakávame čo najlepší a najpragmatickejší výkon. Či už ide o implementáciu reforiem, napríklad v oblasti spravodlivosti, školstva, napĺňanie ďalších míľnikov plánu obnovy, ale určite aj v oblasti prípravy štátneho rozpočtu a krokov k udržateľnosti verejných financií," skonštatovala prezidentka.

Ak sa členom vlády podarí napriek ich rozdielom komunikovať a spolupracovať korektne a so vzájomným rešpektom, bude to podľa Čaputovej presvedčivá ukážka a povzbudivý príklad, že to môžu dokázať aj ostatní. "Bude to dôkaz, že výkon verejnej služby môže byť predovšetkým profesionálnou prácou a rozdielnosti môžu slúžiť na hľadanie najlepších riešení, nie na deštrukciu," vyhlásila.

11:24 Nová úradnícka vláda odráža pestrosť a rozmanitosť celej spoločnosti, uviedla prezidentka. 

11:23 Čaputová poďakovala Hegerovi za rozbehnutie reforiem v oblasti justície, školstva či národných parkov, ako aj splnené míľniky plánu obnovy. Poukázala aj na fungujúce podporné schémy pre podniky, samosprávy a domácnosti týkajúce sa kompenzácie pre energetickú krízu. 

11:22 Problém vládnej koalície, ktorý urýchlil jej koniec, bol podľa prezidentky permanentný súboj a hádky, ktoré otrávili verejnosť.

11:19 Prezidentka Zuzana Čaputová zablahoželala v prejave novým členom vlády k uvedeniu do funkcie.

11:18 Akt menovania nových ministrov ukončili štátnou hymnou.

11:16 Zatiaľ nie je zrejmé, či nová vláda získa dôveru parlamentu, o ktorú musí požiadať do 30 dní, píše Česká tisková kancelář. Podporu jej zatiaľ sľúbila len SASKA, ktorá má v 150-člennej národnej rady 20 poslancov.

11:13 Menovanie úradníckej vlády v Štúdiu ta3 komentuje politológ Jozef Lenč.

11:06 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala doterajšieho viceguvernéra centrálnej banky Ľudovíta Ódora za premiéra. Jeho úradnícka vláda má doviesť krajinu k predčasným parlamentným voľbám, ktoré budú na konci septembra.

11:04 Ľudovít Ódor sa na menovanie vlády dostavil mestskou hromadnou dopravou. "Vieme, čo chceme, a vieme, čo chceme dosiahnuť," povedal pred prezidentským palácom novinárom.

Pozrite si reakciu Ľudovíta Ódora spred Prezidentského paláca:

10:58 Do prezidentského paláca už prišiel predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Rovnako aj bývalý premiér Eduard Heger.

Pozrite si, ako prišli do Prezidentského paláca Boris Kollár a Eduard Heger:

10:55 Slávnostný ceremoniál menovania novej vlády Ľudovíta Ódora začne v prezidentskom paláci o 11.00 h. Môžete ho sledovať na našom Facebooku aj YouTube.

10:51 Koniec v pozíciách ministrov berú členovia končiacej vlády Eduarda Hegera ako politickú realitu, veria, že ich nástupcovia budú pokračovať v rozbehnutých projektoch. Členovia dočasne povereného kabinetu to v piatok uviedli pri príchode na svoje posledné vládne rokovanie. Pozrite si ich reakcie.

10:45 Vymenovanie nových členov vlády Ľudovíta Ódora môžete sledovať aj na našom Facebooku a YouTube.

10:43 Odchádzajúci premiér Eduard Heger (Demokrati) zverejnil v pondelok na sociálnej sieti rozlúčkový status. "Bolo mi cťou slúžiť Slovensku. Jedna etapa sa končí a nová začína," napísal.

10:40 Ešte v piatok rozhodovali na Úrade vlády SR, v pondelok uvedú do kancelárií svojich náhradníkov. Pre bývalých ministrov sa od utorka začne celkom nový život aj preto, že viacerí vhupnú do schôdze parlamentu, ktorá rieši viac ako dvesto bodov.

10:36 Premárnená šanca, chaos, postupný úpadok. Aj takto si podľa politológov bude verejnosť pamätať vládu Eduarda Hegera, ktorá od takmer ústavnej podpory v parlamente prešla do totálneho rozkladu. Premiér, podobne ako kedysi Iveta Radičová, narazil na fakt, že "len slušnosť" nestačí a potrebuje aj politickú silu. Čo pozitívne Hegerova vláda priniesla, a čo po sebe zanechá, odpovedala trojica politológov - Darina Malová, Jozef Lenč a Branislav Dolný. Pýtali sme sa ich:

  • ako sa zapísala Hegerova vláda,
  • aké pozitíva priniesla,
  • v akom stave odovzdá Heger vládu Ódorovi,
  • či úradnícka vláda stabilizuje situáciu.

Odpovede trojice politológov nájdete v článku nižšie.

10:33 Veľká novela školského zákona je schválená a Slovensko bude mať od pondelka nového ministra školstva. Ako bude viesť školstvo Daniel Bútora? Tieto aktuálne témy sme si rozobrali v relácii Raňajky s Viktorom Križom zo Slovenskej komory učiteľov.

10:27 Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov víta menovanie novej vlády aj historicky prvú nomináciu odborníka na potravinárstvo na post šéfa agrorezortu. Zväz očakáva, že čas do volieb nezostane nevyužitý a práve pre odbornosť Jozefa Bíreša sa podarí pripraviť systémové opatrenia na podporu sektora. Uviedol to predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

"Dosluhujúca vláda bola pre potravinársky sektor doslova katastrofou. Zlegalizovala viaceré nekalé obchodné praktiky obchodných reťazcov, nepriniesla absolútne žiadne systémové opatrenia pre potravinársky sektor a namiesto riešenia situácie výrobcov potravín podpisovala marketingové memorandá a zavádzajúce stropovania s reťazcami. Ministra Samuela Vlčana (nominant OĽANO) si budeme pamätať ako nepriateľa výrobcov potravín a bankára zastupujúceho záujmy nie tých, ktorí potraviny produkujú, ale tých, ktorí ich predávajú a rekordne na tom profitujú," spresnil Lapšanský.

10:25 Úradnícka vláda bola témou aj nedeľnej diskusnej relácie V politike, nájdete ju v tomto odkaze.

10:23 Úradníckej vláde sa budeme venovať vo vysielaní počas celého dňa. V relácii Raňajky sme sa o tom, čo čaká vládu odborníkov a čo im zanechali ich predchodcovia, zhovárali s politologičkou Silviou Hudáčkovou.

10:19 Prezidentka Zuzana Čaputová už o necelú hodinu vymenuje vládu odborníkov, ktorá má viesť krajinu do predčasných parlamentných volieb. Situáciu v prezidentskom paláci sleduje redaktorka domácej redakcie ta3 Diana Štrusová.

10:10 Kto nastúpi na ministerské stoličky v úradníckej vláde? Pripravili sme pre Vás prehľadný zoznam, pozrieť si ho môžete v grafike nižšie.

Zdroj: ta3/Martin Rinčo

10:05 Úradníckej vláde Ľudovíta Ódora sme sa venovali aj v Top udalostiach týždňa. Zhrnuli sme ich pre vás nižšie.

10:00 Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok predstavila mená kandidátov na posty vo vláde odborníkov. Čaputová už skôr oznámila, že premiérom bude doterajší viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Vláda odborníkov nahradí dočasne poverený kabinet Eduarda Hegera. "Neposudzujme a neodsudzujme ich vopred na základe účelových klamstiev, ktoré sa určite objavia," podčiarkla prezidentka.

Vymenovanie úradníckej vlády s Vami sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok