Bolo by ekonomicky nevýhodné, ak by migy zostali na Slovensku. Nevyužijeme ich, uviedol Naď

ta3/Dominik Pálka
15.2.2023 21:25

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa zúčastnil rokovania ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie. V relácii Téma dňa povedal, že na rokovaniach rezonovali najmä témy letectva, protivzdušnej obrany a pozemnej techniky. Dodal, že sú to tri hlavné oblasti, v ktorých potrebuje pomôcť vojnou zmietaná Ukrajina.

nad_21.jpg
TA3

Ako začala, tak aj skončila. Poslanci včera neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú iniciovala strana Smer-SD. Rokovať sa malo o stíhačkách MiG-29, ktoré by Slovensko mohlo posunúť Ukrajine. Za program schôdze hlasovalo len 48 poslancov.

Rezonovali tri témy

Naď sa zúčastnil rokovania ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie. "Rozprávali sme sa o troch témach - téma letectva, téma protivzdušnej obrany a téma pozemnej techniky. To sú tri oblasti, v ktorých najviac potrebuje pomoc Ukrajina," povedal. 

Naď povedal, že viaceré krajiny potvrdili, že už poslali lietadlá Ukrajine. "Slovensko vie pomôcť v dvoch oblastiach - vieme poskytnúť stíhačky MiG-29 a vieme poskytnúť časť systému protivzdušnej obrany Kup," dodal. 

Hosťami druhej časti relácie Téma dňa boli poslanci NR SR Peter Cmorej (SaS) a Erik Tomáš (Hlas-SD). Celú reláciu nájdete v archíve.

Minister je presvedčený, že vláda má právomoci na to, aby poskytla Ukrajine pomoc a nie je nevyhnutné, aby o tom rozhodoval parlament. "Avšak, sľúbil som, že žiadna pomoc nebude poskytnutá pred tým, ako to bude prerokované v parlamente," potvrdil. Dodal, že jeho slovo platí. 

"Dohoda bola, že pôjdem do Národnej rady SR, ale až vtedy, keď sa budem mať s nimi o čom rozprávať. Budem rád o tom hovoriť aj v pléne, ak sa bude rozhodovať o konkrétnej pomoci," uviedol Naď. 

Naď povedal, že je v národnom záujme, aby neprišla vojna k našej hranici. "Verím, že Ukrajina udrží ruskú agresiu ďaleko od našej hranice a budeme jej pomáhať tak, ako to len bude možné."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok