Alpine ukázal prototyp elektrického A110 E-ternité. Má hneď niekoľko zaujímavostí a vznikne aj sériová verzia

TA3/SZ
23.7.2022 11:00

Francúzska značka Alpine je známa najmä vďaka svôjmu športovému kupé, ktoré zdieľa techniku pod kapotou s Renaultom Mégane RS. Automobilka teraz prichádza s prototypom elektrickej verzie, ktorá prináša zopár zaujímavostí

Alpine ukázal prototyp elektrického A110 E-ternité. Má hneď niekoľko zaujímavostí a vznikne aj sériová verzia
Alpine

Nový Alpine A110 E-ternité je prvým pokusom tejto značky o postavenie športového kupé určeného pre pôžitkárov na výhradne elektrický pohon. Francúzi sa rozhodli tento počin priniesť na počesť 60. výročia predstavenia prvého A110. Novinka je na prvý pohľad takmer totožná s jeho bežnou spaľovacou verziou. Odlišuje ju najmä len odnímateľný panel strechy či päť uholníkové obrazce po bokoch zadného okna. 


Alpine Alpine

Elektrický variant stojí na rovnakej platforme, ako benzínový príbuzný, takže batérie by sme nenašli umiestnené v podlahe, ale v priestore nad zadnými a prednými kolesami. Samotný akumulátor váži 392 kilogramov, čo navýšilo hmotnosť oproti bežnej verzii len o 258 kilogramov, čo je v oblasti elektromobility naozaj pôsobivý údaj. Na jedno nabitie je E-ternité schopné prejsť 420 kilometrov vďaka 60 kWh batérii zdieľanej z Mégane E-Tech.

Alpine Alpine

Výkon elektromotoru putuje výhradne na zadnú nápravu prostredníctvom dvojspojkovej automatickej prevodovky. Maximálny výkon sa ustálil na hranici 242 konských síl a 300 Nm krútiaceho momentu, čo stačí na zrýchlenie z 0-100 km/h za 4.5 sekundy a maximálnu rýchlosť 250 km/h. Sériového modelu sa dočkáme v roku 2025. Jeho parametre a aj dizajn môžu byť ešte výrazne pozmenené, pretože aktuálne predstavený prototyp E-ternité je len akýmsi laboratóriom slúžiacim na výskum a vývoj. Každopádne sa však určite máme na čo tešiť, pretože s veľkou pravdepodobnosťou budeme svedkami elektrického kupé mieriaceho na puristov a fanúšikov značky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok