Hyundai predstavil dva športovo ladené koncepty elektromobilov

TA3/SZ
17.7.2022 11:00

Hyundai najnovšie zverejnil informácie ohľadom dvoch nových, plne elektrických konceptov s písmenom N v názve. Značka zároveň potvrdila príchod športového Ioniq 5 N, ktorého podrobnosti zatiaľ drží v tajnosti

Hyundai predstavil dva športovo ladené koncepty elektromobilov
Hyundai

Dva najnovšie predstavené koncepty z dielne športovej divízie N značky Hyundai nám majú napovedať smerovanie športových modelov poháňaných výhradne elektrickou energiou. Novinky s označením RN22e a N Vision 74 slúžia aj na vylepšenie a vývoj aktuálnych technológii pre budúce elektromobily značky.

V prípade RN22e je použitá podvozková platforma E-GMP, ktorá je zdieľaná s nedávno predstaveným Ioniq 6 a disponuje 800V architektúrou s možnosťou integrácie pohonu s maximálnym výkonom až 577 konských síl. V tomto prípade slúži koncept na zisťovanie limitov danej platformy a taktiež napovedá, ako by mohol do budúcna vyzerať Ioniq 6 N. Koncept bol okrem 77 kWh batérie osadený vylepšeným prevodovým ústrojenstvom a vektorovaním krútiaceho momentu.


Hyundai Hyundai

Po stránke dizajnu sme svedkami tvarov podobných predstavenými Ioniq 6. Inžinieri však v tomto prípade autu pridali poriadnu dávku športovosti, takže nemôže chýbať rozmerné zadné krídlo či masívny difúzor. Zaujímavosťou je systém upravujúci svetlú výšku auta v závislosti od rýchlosti a jazdných podmienok. Druhým predstaveným konceptom je retrofuturistický N Vision 74 odkazujúci na Hyundai Pony Coupé pochádzajúci z roku 1974.

Okrem pôsobivého dizajnu novinka zaujme hybridným vodíkovým pohonom s maximálnym výkonom 671 konských síl, ktorý rozbehne auto z pokoja na 100 km/h za menej ako štyri sekundy. Či sa niekedy podobného modelu niekedy dočkáme aj v sériovej výrobe je otázne, no určite poslúži minimálne ako zdroj technológii pre ďalšie modely značky. Čo sa týka Ioniqu 5 N, tak značka si všetky informácie podstivo stráži. Oficiálne by sme ho mali spoznať už v roku 2023, takže sa máme na čo tešiť.

Témy: Hyundai
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok