Toyota Aygo X absolvovala nárazové testy Euro NCAP. Aký výsledok získala?

TA3/SZ
8.7.2022 11:00

Najnovšie bola nárazovým testom podrobená obľúbená Toyota Aygo X, ktorá obstála s pomerne dobrým výsledkom. Ako si však počínala v jednotlivých disciplínach?

Toyota Aygo X absolvovala nárazové testy Euro NCAP. Aký výsledok získala?
Euro NCAP

Jednou zo sledovaných disciplín pri nárazových testoch je schopnosť ochrany dospelej posádky. Aygo X v tomto prípade získalo hodnotenie 78%, čo je pomerne dobrý výsledok. Zaváhanie nastalo v prípade čelného nárazu, kde snímače zaznamenali zvýšené hodnoty na hrudníku figuríny. Ideálne hodnoty neboli namerané ani pri bočnom náraze a čelnom kontakte s deformovateľnou prekážkou, taktiež v oblasti hrudníku.

Ochrana chodcov si vyslúžila 74% bodov. Za mierne horší výsledok môže nebezpečná predná hrana kapoty a bočné stĺpiky, ktoré sú kritickým bodom v prípade stretu. Dobré hodnotenie však získal predný nárazník, ktorý je pomerne mäkký a nejaví sa tak ako vážna hrozba. Počas testu rovnako správne fungovali aj systémy detekujúce chodcov a cyklistov.

Euro NCAP Euro NCAP

Asistenčné systémy boli hodnotené na 81%, čo je naozaj dobrý výsledok v tejto triede vozidiel. Vo všetkých prípadoch elektronika fungovala ukážkovo a dokázala zabrániť stretu či už s osobami, alebo inými vozidlami.

Euro NCAP Euro NCAP

Za ochranu detskej posádky Toyota získala 78% hodnotenie. V prípade čelného nárazu poskytuje auto adekvátnu ochranu detskej posádky a nehrozí vážne zranenie. Mínusom však bol prípad bočného nárazu, kedy snímače na hrudníku detskej figuríny zaznamenali príliš vysoké hodnoty. Občasné zaváhanie teda prinieslo Toyote vo výsledku hodnotenie štyroch hviezdičiek, čo je stále pomerne dobrý výsledok. Ak vás zaujíma celý priebeh testov, odporúčame pozrieť nižšie priložené video.

Témy: Toyota Aygo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok