Maserati MC20 zhodilo strechu. Čo verzia Cielo so sebou prináša?

TA3/SZ
31.5.2022 18:30

Maserati aktuálne zaradilo do ponuky otvorenú verziu Cielo odvodenú od superšportu MC20. Aké zmeny so sebou prináša, a aký nárast hmotnosti môžme očakávať?

Maserati MC20 zhodilo strechu. Čo verzia Cielo so sebou prináša?
Maserati

Maserati už pár mesiacov dozadu zverejnilo zábery maskovanej MC20 bez strechy. Novinka bola teraz oficiálne odhalená a my tak máme možnosť vychutnať si ladné tvary bez maskovacieho polepu. Cielo, alebo v preklade z taliančiny obloha má k dispozícii elektricky sklápateľnú strechu vybavenú panoramatickým sklom s technológiou elektrochromatického stmievania, ktoré dokáže stlačením tlačidla behom chvíle zmeniť svoju priehľadnosť. Táto technológia by mala bezproblémovo fungovať v rozmedzí -30 až +85 stupňov Celzia.

Celý proces skladania strechy zaberie len krátkych 12 sekúnd. Zaujímavosťou je, že inžinieri navrhli mechanizmus sklápania strechy tak, že nezasahuje do batožinového priestoru, takže 100 litrový zadný kufor zostal zachovaný. Vpredu taktiež nájdeme nezmenených 50 litrov úložného priestoru.

Maserati Maserati

Pri porovnaní s klasickým kupé vybaveným pevnou strechou narástla hmotnosť len o 65 kilogramov na výsledných 1540 kilogramov. Pohonná jednotka zostala nedotknutá. Zadné kolesá teda roztáča trojlitrový šesťvalec s dvoma turbami produkujúci maximálny výkon na úrovni 630 konských síl a 730 Nm krútiaceho momentu. Tieto parametre stačia na rozbehnutie MC20 Cielo z pokoja na 100 km/h za tri sekundy. Maximálna rýchlosť bola stanovená na 320 km/h, čo je na auto s otvorenou strechou skutočne dosť.

Interiér zostal zachovaný bezozmeny oproti klasickej MC20. Pribudlo jedine tlačidlo slúžiace na ovládanie pohybu strechy. Zaujímavou vychytávkou je zadné okienko umiestnené za sedadlami, ktoré sa dá elektronicky vysúvať a zasúvať. Čo sa týka ceny, tak tá doposiaľ zverejnená nebola, no dá sa očakávať jej nárast o pár tisíc eur v porovnaní s verziou kupé. Predaj novinky bude spustený až v prvej polovici roku 2023, takže ak máte o Cielo záujem, musíte ešte chvíľu počkať.

Témy: Maserati
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok