Mercedes-Benz Vision EQXX prešiel na jedno nabitie úctyhodnú vzdialenosť

TA3/SZ
6.5.2022 18:30

Nedávno predstavená vízia mimoriadne efektívneho elektromobilu od Mercedesu bola podrobená testom, ktoré majú demonštrovať aktuálne schopnosti automobilky

Mercedes-Benz Vision EQXX prešiel na jedno nabitie úctyhodnú vzdialenosť
Mercedes

Koncept Vision EQXX, ktorý bol navrhnutý a postavený v mimoriadne krátkom čase v priebehu len 18 mesiacov bol najnovšie podrobený testu, ktorý mal preveriť jeho maximálny dojazd. Na jeho vývoji sa okrem iného podieľali aj najlepší inžinieri z odvetvia F1 a Formula E. Podľa slov samotnej značky ide o najefektívnejšie vozidlo aké sme kedy mali možnosť spoznať.

Mercedes Mercedes

Tieto slová potvrdzuje aj nedávno dosiahnutá prejdená vzdialenosť na jedno nabitie, kedy sa testovaciemu tímu podarilo prejsť zo Sindelfingenu cez švajčiarske Alpy a severné Taliansko, až do Cassis na Azúrovom pobreží. Trasa predstavovala viac ako 1000 kilometrov po rôznych cestách aj naprieč horami. Auto sa premiestňovalo bežnými rýchlosťami maximálne do 140 km/h, takže nešlo žiadnym úsporným tempom, ale bežnými rýchlosťami.

Po príchode do cieľa bolo k dispozícii ešte 15% energie v akumulátore, čo v tomto prípade predstavovalo zostávajúci dojazd 140 kilometrov. Spotreba energie sa za celú trasu pohybovala na 8.7 kWh na sto kilometrov, čo je úžasný výsledok.

Mercedes Mercedes

Veľkým prínosom bola aj strecha so solárnymi panelmi, ktoré dokázali dodať počas celej trasy 2% nabitia akumulátoru, čo predstavovalo až 25 kilometrov dojazdu navyše. Dosiahnutý výsledok je teda viac ako obstojný a do budúcnosti môžme očakávať použitie technológii z tohto konceptu aj v bežných sériových modeloch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok