Anketa Svetové auto roka spoznala víťaza. Ktorá značka si uchmatla víťazstvo?

TA3/SZ
20.4.2022 11:00

Svetová súťaž WCOTY 2022 spoznala na newyorkskom autosalóne nie len víťaza hlavnej súťaže, ale aj rôznych podkategórii. Aké autá si odniesli titul?

Anketa Svetové auto roka spoznala víťaza. Ktorá značka si uchmatla víťazstvo?
Hyundai

Súťaž o Svetové auto roka je medzi značkami veľmi obľúbeným podujatím. Okrem hlavnej súťaže prebieha hlasovanie aj v rôznych kategóriách, ako napríklad luxusná trieda, elektromobil roka, športové auto či Svetové mestské auto. Jednou z podmienok súťaže je dostupnosť daného modelu auta minimálne na dvoch kontinentoch a dvoch najdôležitejších trhoch. V ankete hlasuje približne sto motoristických novinárov z celého sveta, ktorý sa zhodli na víťazovi hlavnej ankety, a taktiež rôznych podkategórii.

Mercedes Mercedes

Titul Svetové auto roka 2022 si odniesol Hyundai Ioniq 5, ktorý len o pár hlasov predbehol Kiu EV6. Tretie miesto si odniesol elektrický Ford Mustang Mach-e. Ioniq 5 si odniesol prvenstvo aj v súťaži automobilový dizajn roka a Svetový elektromobil.

Hyundai Hyundai

Kategóriu luxusných áut vedie Mercedes EQS, ktorému sekunduje v kategórii športových áut Audi e-tron GT. Titul Svetové mestské auto si tento rok odnáša Toyota Yaris Cross. Mená víťazov jasne hovoria, ktorým smerom sa uberá budúcnosť pohonu áut. S výnimkou Yarisu Cross obsadili prvé priečky súťažných kategórii elektrickou energiou poháňané modely, čo potvrdzuje ich stále väčšiu popularitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok