Koncern Stellantis vyvinul nový šesťvalcový motor. Aký má výkon?

TA3/SZ
8.4.2022 11:00

Stellantis predstavil nový radový šesťvalec nazvaný Hurricane, ktorý dostanú pod kapotu mnohé novinky. Dočkáme sa ho aj v Európe?

Koncern Stellantis vyvinul nový šesťvalcový motor. Aký má výkon?
Stellantis

Len nedávno sme vám priniesli informáciu o tom, že BMW pripravuje novú generáciu svojho radového šesťvalcu dopovaného turbom. BMW však na rozdiel od Stellantisu ponúkne nový motor pravdepodobne aj európskym zákazníkom.

Novinka má byť určená len pre americké verzie a mali by sme ju vidieť okrem iného v rôznych modeloch Dodge a v pick-upoch RAM. Hurricane tak má byť náhradou za veľké osemvalce a má ponúknuť rovnaký výkon so spotrebou nižšou až o 15 percent.

Stellantis Stellantis

Trojlitrový šesťvalec sa podarilo naladiť na maximálny výkon 507 konských síl 645 Nm krútiaceho momentu. Podľa výrobcu bude až 90% krútiaceho momentu dostupného v rozsahu 2350 otáčok za minútu, až po obmedzovač otáčok. K dispozícii by mali byť dve výkonnostné verzie. Líšiť sa majú tým, že slabšia verzia poskytne jedno palivové čerpadlo a výkonnejšia až dve.

Jeep Jeep

Silnejší variant nového motoru by mal mať teda spomínaných 507 koní. Novinka je samozrejme preplňovaná dvoma menšími turbodúchadlami, ktoré vďaka svojej konštrukcii ponúkajú lepšiu odozvu na plyn. Väčšina motoru je vyrobená z hliníku, čo prispelo k jeho menšej hmotnosti a pri jeho výrobe je využívané množstvo technológii, ktoré prispievajú najmä k zvýšenej odolnosti a životnosti motoru.

Jeden z prvých modelov osadený týmto agregátom by mal byť nový Jeep Grand Cherokee. Je veľká škoda, že podobných spaľovacích jednotiek uvidíme v Európe čoraz menej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok