Lotus predstavil svoje prvé elektrické SUV. Akými parametrami sa môže pochváliť?

TA3/SZ
6.4.2022 18:30

Britská automobilka oficiálne predstavila očakávané SUV s výhradne elektrickým pohonom. Prináša pôsobivý dizajn a dojazd na hranici 600 kilometrov. Aký maximálny výkon môžme očakávať?

Lotus predstavil svoje prvé elektrické SUV. Akými parametrami sa môže pochváliť?
Lotus

Lotus uviedol svoje prvé elektrické SUV v histórii, ktoré prináša veľmi pôsobivý a nadčasový dizajn v spojení s výkonným pohonom. Novinka dostala názov Eletre, odkazujúci na druh pohonu. Dizajn novinky má jedinečný charakter. Z diaľky však môže niekomu pripomínať Lamborghini Urus určitými krivkami, no zamieňať si ich vzájomne určite nebudete.

V prednej časti zaujme nárazník tvorený rôznymi vzduchovými kanálmi. Vytvára tak nezameniteľný výzor auta. Rôzne aerodynamické prvky a prelisy nájdeme aj na prednej kapote, ktorá v prednej časti na hrane nárazníku nesie úzke svetlomety s nezameniteľným svetelným podpisom.

Lotus Lotus

V zadnej časti hneď na prvý pohľad vidieť futuristický nádych. Umocňuje ho najmä LED svetelný pás tiahnuci sa cez celú zadnú časť, až do prelisov zadných blatníkov. Zaujímavo riešené je taktiež zadné krídlo, ktoré tvoria dve samostatné časti, ktoré nie sú vzájomne prepojené.

Lotus Lotus

Z profilu môžme vidieť až 23 palcové disky kolies. Štandardne však budú k dispozícii o palec menšie kolesá. Čo sa týka rozmerov, tak novinka je rozmerovo podobná práve spomínanému Lamborghini Urus či Audi Q8. Aj napriek väčším rozmerom poskytuje elektrické SUV kufor o veľkosti iba 400 litrov, ktorému sekunduje kufor v prednej časti na drobné veci o kapacite 77 litrov.

Lotus Lotus

V interiéri nájdeme prevažne ekologické materiály, ktoré pôsobia veľmi hodnotne a kvalitne. Centrálny displej zábavného systému má plochu o veľkosti až 15.1 palcu a po jeho bokoch by sme našli ďalšie dve zobrazovacie plochy s rôznymi informáciami.

Zákazník bude mať možnosť voľby kamerových spätných zrkadiel. V takomto prípade pribudne ďalšia dvojica displejov umiestnená na dverách. Zaujímavosťou je schopnosť autonómnej jazdy až štvrtej úrovne, ktorá je aktuálne povolená len na území Číny.

Výkon základnej verzie by sa mal pohybovať na úrovni 600 konských síl. Štandardom bude pohon oboch náprav, zrýchlenie z 0-100 km/h potrvá menej ako tri sekundy a maximálna rýchlosť je stanovená na 260 km/h. Vrcholná verzia by však mohla mať výkon na úrovni až 750 konských síl. Automobilka však tieto informácie zatiaľ nepotvrdila.

Lotus Lotus

Akumulátor s kapacitou 100 kWh poskytne maximálny dojazd na úrovni 600 kilometrov a disponuje rýchlonabíjaním s výkonom 350 kW. Prvé kusy sa ku svojim zákazníkom dostanú v priebehu roku 2023. Cenovka zatiaľ známa nie je. Pohybovať sa však môže okolo čiastky až 110 tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok