Aston Martin V12 Vantage je limitovaná verzia známeho kupé s vysokým výkonom

TA3/SZ
24.3.2022 18:30

Aston Martin predstavil limitovanú sériu modelu Vantage, ktorú osadil veľkým a výkonným 12 valcovým motorom. Aký ponúka výkon a koľko kusov celkovo značka vyrobí?

Aston Martin V12 Vantage je limitovaná verzia známeho kupé s vysokým výkonom
Aston Martin

Britská značka sa rozhodla svojich zákazníkov potešiť modelom Vantage, ktorému uštedrila pod prednú kapotu veľký a výkonný dvanásťvalec, ktorý je v dnešnej dobe už takmer vyhynutým druhom. Novinka sa okrem iného môže pochváliť aj novými nárazníkmi a celkovo prepracovanou karosériou, ktorá je do veľkej miery vyrobená z uhlíkových vlákien.

V prednej časti si môžme všimnúť ventilovanú kapotu či pozmenený predný nárazník s väčšou maskou a výraznejším nasávacími otvormi. Taktiež pomerne výrazne vyniká predný splitter, ktorý opticky znižuje auto a udržuje ho prisaté k zemi.

Aston martin Aston Martin

Pohľad zboku zas odhalí rozšírené prahy a blatníky, ktoré boli rozšírené celkovo až o 40 milimetrov. Zadnú časť zdobí rozmerné krídlo a výrazný difúzor, do ktorého boli centrálne zasadené koncovky výfukového systému. Celý aerodynamický balík generuje pri maximálnej rýchlosti prítlak až 204 kilogramov. Interiér sa taktiež dočkal zmien, ktoré priniesli anatomické karbónové škrupinové sedadlá.

Pod prednou kapotou nájdeme už takmer vymretý dvanásťvalcový benzínový motor s objemom 5.2 litra, ktorý je dopovaný dvoma turbodúchadlami. Agregát generuje 700 konských síl a 753 Nm krútiaceho momentu. Výkon motora putuje prostredníctvom osemstupňovej automatickej prevodovky a samosvorného diferenciálu výhradne na zadné kolesá.

Aston Martin Aston Martin

Šprint z pokoja na 100 km/h zvládne Vantage v tejto konfigurácii za 3.4 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť približne 320 km/h. Celkovo bude vyrobených len 333 kusov. Všetky už však poznajú svojho majiteľa. Cenovku si automobilka necháva pre seba.

Témy: Aston Martin
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok