Anketa európske Auto roka spoznala víťaza pre rok 2022

TA3/SZ
8.3.2022 11:00

Európskym autom roka sa stal po tretíkrát v histórii hlasovania plne elektrický model. Ktorá automobilka si môže pripísať na svoje konto úspech tento rok?

Anketa európske Auto roka spoznala víťaza pre rok 2022
Kia

Vyhlásenie víťaza ankety Auto roka prebehlo aj tento rok z dôvodu pandémie online. Celkovo hlasovalo v tomto ročníku 61 novinárov z 23 krajín, no organizátori sa z dôvodu aktuálnej situácie rozhodli nezapočítať hlasy ruských novinárov, a taktiež sme počas ceremoniálu nevideli ruskú vlajku. V hlasovaní teda oficiálne rozhodlo 59 novinárov z 22 krajín. Spočítaním hlasov sme spoznali tohtoročného víťaza, ktorým sa stala plne elektrická Kia EV6.

Kia Kia

Zaujímavosťou však je, že druhú aj tretiu priečku obsadil rovnako elektromobil. Druhé miesto si na svoje konto pripísal Renault Mégane E-Tech. Tretiu priečku napokon obsadil Hyundai Ioniq 5. Prezident poroty sa zmienil o víťazovi, že si ocenenie právom zaslúži, pretože Kia na tomto aute tvrdo pracovala a má obdivuhodné tempo pokroku.

Zároveň ide o prvý model značky, ktorý získal toto ocenenie, čím ide o dôležitú udalosť v histórii značky. EV6 sa tak stala celkovo tretím elektromobilom, ktorý ocenenie získal. Prvým plne elektrickým autom s týmto ocenením bol Nissan Leaf v roku 2011. Druhým v poradí je Jaguar I-Pace s ocenením z roku 2019.

Kia Kia

Medzi siedmimi finalistami by sme však tento rok našli iba jediný model so spaľovacím motorom. Je ním Peugeot 308, ktorý obsadil štvrtú priečku, čo je tiež obdivuhodný výsledok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok