BMW ukázalo špeciálny proces merania hluku nového modelu i7

TA3/SZ
1.3.2022 18:30

BMW plánuje už v priebehu roku 2022 predstaviť elektrickú vlajkovú loď i7. Automobilka najnovšie poodhalila proces testovania hlučnosti novinky

BMW ukázalo špeciálny proces merania hluku nového modelu i7
BMW

BMW si prichystalo na tento rok premiéru novej vlajkovej lode značky, ktorá bude poháňaná výhradne elektrickou energiou. Aktuálne automobilka vykonáva špeciálne akustické testy vo výskumnom a inovačnom centre v Mníchove, kde sa kontroluje akustický komfort a prítomnosť vibrácii.

Rovnako v tomto centre BMW dolaďuje akustický prejav dôležitý pri ochrane chodcov a zvuk, ktorý auto vydáva počas jazdy v interiéri. Umelý zvuk púšťaný do interiéru bol vytvorený v spolupráci s Hansom Zimmerom, skladateľom filmovej hudby.

Bmw BMW

Testovacie zariadenia sú uspôsobené potrebám elektromobilov a dokážu simulovať takmer každý povrch či situáciu v premávke. Inžinieri tak majú možnosť vyladiť akusticky komfort na palube do dokonalosti. Využívajú sa tu aj valcové dynamometre, ktoré zabezpečujú meranie a vyhodnocovanie zvukov a hluku pneumatík počas jazdy na rôznych povrchoch. i7 disponuje z dôvodu zvýšenia akustického komfortu penovou výplňou pneumatík, ktorá napomáha k zníženiu hluku od pneumatiky prenášaného do interiéru.

BMW BMW

Pri vývoji je hojne využívaný veterný tunel, v ktorom sa aerodynamicky dolaďujú rôzne drobnosti, ako kľučky dverí či spätné zrkadlá a zakrytovanie podvozku, ktoré pri dobrej aerodynamickej optimalizácii generujú aj menšie množstvo šumu počas jazdy.

BMW BMW

Zvuková izolácia bola taktiež aplikovaná do výplne stĺpikov, prahov, dverí, strešného čalúnenia, sedadiel, a taktiež aj do obkladu blatníkov. Posádka si tak môže užiť buď bezkonkurenčné ticho na palube, alebo zvukový prejav vytvorený v spolupráci so slávnym skladateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok