DS E-Tense Performance je mimoriadne výkonný koncept s technikou elektrickej formuly

TA3/SZ
17.2.2022 11:00

Najnovší koncept z dielne francúzskej značky DS ukrýva v sebe elektrický pohon z Formuly E. Akým výkonom sa môže pochváliť?

DS E-Tense Performance je mimoriadne výkonný koncept s technikou elektrickej formuly
DS

Francúzske DS ukázalo svetu mimoriadne atraktívny koncept E-Tense Performance, ktorý poslúži v budúcnosti aj ako testovacie auto pre elektrický pohon pochádzajúci z Formuly E v ,,bežnom” aute. Novinka taktiež bude slúžiť ako zdroj nápadov a inšpirácie pre ďalšie novinky značky, a niektoré technológie budú využívané aj v sériových elektrických modeloch značky.

Ds DS

V prednej časti vyniká nárazník s ostrými hranami a výraznejším predným splitterom, ktorý napomáha k lepšej aerodynamike. V hranatom duchu sa nesú aj predné svetlomety v tvare písmena ypsilon, ktoré podčiarkujú športový vzhľad a dodávajú prednej časti agresívny výzor.

Veľký dôraz kladený na aerodynamiku napovedajú aj výduchy v prednej kapote a blatníkoch. Zadná časť vyniká svojim mimoriadne rozmerným difúzorom a koncovými LED svetlami s grafikou v tvare písmena L.

Zaujímavým detailom je umiestnenie hmlového svetla v spodnej časti difúzoru po vzore závodných špeciálov. Celkový, mimoriadne športový dizajn umocňujú aerodynamicky optimalizované disky kolies s veľkosťou až 21 palcov.

Zábery interiéru si značka zatiaľ necháva pre seba, no mali by sme v ňom nájsť športové škrupinové sedačky a volant pôvodom z elektrickej formuly. Pod povrchom karosérie by sa malo podľa všetkého ukrývať elektrické srdce zo spomínanej Formuly E, ktoré je tvorené dvomi elektrickými motormi. Elektromotor v prednej časti by sa mal chváliť výkonom 335 koní, respektíve 469 konských síl v zadnej časti.

DS však konkrétne parametre nepotvrdilo, takže sa môžme len domnievať, či Francúzi využijú úplne totožný pohon s formulou. Rovnako sú rúškom tajomstva zahalené parametre batérie, ktorá bude podľa všetkého umiestnená čo najbližšie k zemi pre zlepšenie ťažiska a jazdných vlastností.

Z konceptu bude odvodený aj prototyp, ktorý čaká testovanie v bežnom svete a na závodných okruhoch. V budúcnosti by sme teda mohli byť svedkami nie len športových áut využívajúcich technológiu z pretekárskeho sveta, ale aj čistokrvných superšportov na elektrickú energiu s pôsobivým dizajnom. Nechajme sa prekvapiť tým, čo nám prinesie budúcnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok