Na Slovensku neustále rastie počet verejných nabíjacích staníc

TA3/SZ
13.2.2022 11:00

Na Slovensku sme dosiahli dôležitý míľnik pre elektromobilitu. Koľko nabíjacích staníc majú vodiči celkovo k dispozícii?

Na Slovensku neustále rastie počet verejných nabíjacích staníc
Dacia

Elektromobilita naberá na popularite aj u nás na Slovensku. Napovedajú tomu nie len predajné čísla elektromobilov, ale aj neustále narastajúci počet verejných nabíjacích staníc. Najnovšie sme dosiahli dôležitý míľnik v počte verejne dostupných nabíjačiek. Po celom Slovensku je ich rozmiestnených presne 1020. Najväčšia koncentrácia je na západe Slovenska, čo sa má v najbližšej dobe pri rozširovaní infraštruktúry zmeniť.

Hyundai Hyundai

Aktuálne majú vodiči k dispozícii 739 staníc s nabíjacím prúdom 22 kW, 222 staníc s jednosmerným prúdom s výkonom 50 kW, viac ako 150 kW staníc máme 49 a najvýkonnejších 350 kW nabíjačiek nájdeme u nás 10.

Prevádzkovatelia nabíjacích staníc však pripravujú rozšírenie siete, ktorá by mohla pokryť aj severnejšie oblasti a aj Vysoké Tatry. Novinkou je, že vlastnú nabíjaciu sieť plánuje vybudovať aj samotný štát. Pribudnúť by malo 3000 nabíjacích bodov, ktoré budú patriť štátu a pokryjú aj diaľničnú sieť 228 rýchlonabíjacími stanicami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok