Protirakovinové účinky citróna. Toto je najzdravší spôsob jeho konzumácie

TA3/bd
8.2.2022 09:00

Citróny sú v kuchyni obľúbené ovocie, no majú tiež dlhú históriu liečebného využitia. Možno vás zaujímajú ich výhody pri prevencii rakoviny alebo ako súčasť vašej stravy počas liečby rakoviny.

Protirakovinové účinky citróna. Toto je najzdravší spôsob jeho konzumácie
Unsplash

Prečo sú citróny zdravé?

Citróny nemajú veľa kalórií, sacharidov alebo vlákniny. Obsahujú len stopu väčšiny vitamínov a minerálov. Namiesto toho ich superschopnosť pochádza z fytonutrientov – zdraviu prospešných rastlinných zlúčenín. Jednou z kľúčových živín je vitamín C. Dužina jedného citróna ho poskytuje 34 miligramov. (To je asi tretina až polovica vašej dennej hodnoty). Tento vitamín hrá vo vašom tele veľa úloh. Jednou z jeho najdôležitejších funkcií je silný antioxidant. Antioxidanty zabraňujú oxidačnému poškodeniu vašich buniek a DNA voľnými radikálmi, škodlivými molekulami generovanými vo vašom tele a v životnom prostredí.

citron Unsplash

Podľa prehľadovej štúdie v časopise Plants z januára 2020 sú citróny zdrojom mnohých ďalších dôležitých antioxidantov, ktoré sa nachádzajú takmer v každej časti ovocia – dužina, šťava, semená a kôra. Zahŕňajú:

  • Flavonoidy naringín, hesperidín a kvercetín
  • Fenolové kyseliny ako kyselina ferulová a kyselina synaptická
  • Limonoidy
  • Laboratórne testy na týchto zlúčeninách podľa recenzie ukazujú, že majú protizápalové a protirakovinové vlastnosti

Výhody citrónu a rakovina

Pokiaľ ide o súvislosť medzi citrónmi a bojom proti rakovine, výskum sa zameral na to, ako izolované zlúčeniny v citrónoch ovplyvňujú rakovinové bunky v laboratóriu. Podľa štúdie účinné zlúčeniny inhibujú rast niektorých rakovinových buniek a nádorov a v iných môžu vyvolať apoptózu alebo bunkovú smrť.

citron Unsplash

Naringín a hesperidín sú dve z najhojnejších a dobre preskúmaných antioxidačných zlúčenín v citrónoch a iných citrusových plodoch. Podľa štúdie majú protirakovinové výhody pre bunky rakoviny prostaty, prsníka, žalúdka, pečene, krčka maternice, pankreasu a hrubého čreva.

Je dôležité poznamenať, že tieto zistenia pochádzajú z kontrolovaných štúdií na rakovinových bunkách v laboratóriu. Ale ukazuje sa, že ľudia, ktorí jedia citrusové plody, majú v skutočnosti nižšie riziko niekoľkých rôznych typov rakoviny.

Napríklad analýza 17 malých štúdií publikovaných v máji 2018 v časopise Pharmacological Research sa zamerala na riziko rakoviny ústnej dutiny u ľudí, ktorí jedli citrusové plody. V porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli veľmi málo citrusových plodov, mali tí, ktorí jedli najviac, o 50 percent znížené riziko rakoviny ústnej dutiny a hltanu. 

citron Unsplash

Citróny a protirakovinové diéty

Citrón nemôže zabrániť rakovine ani ju vyliečiť. Ale kombinácia zdravej výživy s citrusmi v strave a zdravého životného štýlu môže znížiť vaše riziko. Väčšina odborníkov na rakovinu odporúča plnohodnotnú rastlinnú stravu.

Citrusové plody sú plné bioflavonoidov, ktoré pomáhajú opravovať DNA, podporujú imunitu a zmierňujú zápaly. Tieto funkcie pozitívne ovplyvňujú niekoľko dráh kontroly rakoviny. Najlepší spôsob, ako zaradiť citróny do protirakovinovej diéty, nie je jesť ich celé alebo piť citrónovú šťavu celý deň, ktorá poškodzuje zuby a dráždiť vaše ústa.

Namiesto toho pridajte rôzne časti ovocia do iných zdravých potravín. Na ryby použite citrónovú šťavu, do smoothie pridajte trochu dužiny a zužitkujte aj kôru. Použite štipku citrónovej kôry na oživenie omáčok, pečiva, pretože šupka obsahuje viac vitamínu C ako samotné ovocie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok