Subaru predstavilo superšport s poriadnou dávkou výkonu. Koľko má novinka koní?

TA3/SZ
26.1.2022 11:00

Koncept elektrického závodného auta STI E-RA je poháňaný až štyrmi elektromotormi, ktorých výkon prekonáva magickú hranicu 1000 konských síl

Subaru predstavilo superšport s poriadnou dávkou výkonu. Koľko má novinka koní?
Subaru

Subaru predstavilo na autosalóne v Tokiu koncept pretekárskeho špeciálu poháňaného elektrickou energiou. Novinka s názvom STI E-RA dostala vzhľad, ktorý je do veľkej miery podriadený aerodynamike. Nasvedčujú tomu prvky, ako napríklad výrazný predný splitter vyrobený z uhlíkového vlákna a rozmerné otvory v prednej kapote slúžiace na odvod vzduchu nasávaného prednou maskou.

Pekným detailom sú svetlomety v tvare písmena C inšpirované aktuálnymi modelmi značky. Špeciálne navrhnuté boli aj otvory v predných blatníkoch, ktoré napomáhajú k zvýšeniu prítlaku prednej časti.

Pri pohľade na bočnú líniu auta si môžte všimnúť nasávač vzduchu, ktorého úlohou je pravdepodobne zabezpečovať chladiaci vzduchu pre elektromotory, alebo aj batérie.

Zadná časť novinky je tvorená z veľkej časti rozmerným difúzorom zlepšujúcimi odvod vzduchu zpod auta a veľkým prítlačným krídlom, ktoré zlepšuje prítlak zadnej časti. Taktiež môžme vzadu vidieť použitie minimalistických koncových svetiel.

STi Subaru

Novinka je poháňaná štvoricou elektromotorov, z ktorých každý je umiestnený na jednom kolese. Motory pochádzajú z dielne Yamaha a sú zásobované energiou zo 60 kWh batérie. Vďaka použitiu jedného motoru na jedno koleso dokáže systém inteligentne rozdeľovať výkon pre každé koleso zvlášť podľa aktuálnej situácie, či už natočenia volantu, alebo aktuálneho zaťaženia jednotlivých kolies. Spoločný výkon pohonného ústrojenstva činí 1073 konských síl.

Sti Subaru

Použité technológie spĺňajú predpisy FIA E-GT a značka má v pláne používať podobnú techniku aj v dalších pretekárskych modeloch. Testovanie finálnej verzie začne už v priebehu roku 2022 na japonských závodných okruhoch a v roku 2023 chce značka dosiahnuť čas na kolo 6 minút a 40 sekúnd na legendárnom nemeckom okruhu Nurburgring. Všetko teda nasvedčuje tomu, že budúcnosť pretekárskych áut bude síce tichá, no mimoriadne rýchla a zaujímavá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok