Najzdravšie banány majú túto farbu. Doteraz sme sa jej vyhýbali

TA3/bd
17.1.2022 09:00

Banány sú pravdepodobne jedným z najobľúbenejších druhov ovocia a každý má svoje obľúbené štádium zrelosti. Ak podceníte zelené banány v prospech zrelších žltých, prídete o mnohé dôležité zdravotné benefity.

Najzdravšie banány majú túto farbu. Doteraz sme sa jej vyhýbali
FreePik

Sacharidy v zelených banánoch sú lepšie pre hladinu cukru v krvi a sú zdrojom prebiotickej vlákniny, ktorá vyživuje zdravé baktérie vo vašom čreve.

Výživa v zelených banánoch

Zelené aj zrelé banány majú podobný nutričný profil. Hlavný rozdiel je v tom, že sacharidy v zelených banánoch sú hlavne vo forme škrobu. Počas procesu dozrievania sa postupne mení na cukor, a preto väčšina ľudí uprednostňuje konzumáciu zrelých banánov, lebo sú sladšie.

Stredne veľký banán má 105 kalórií, asi 1 gram bielkovín, 27 gramov sacharidov, 3 gramy vlákniny a len stopu tuku. Banány tiež poskytujú rôzne vitamíny a minerály. Sú obzvlášť dobrým zdrojom draslíka so 422 mg v stredne veľkom banáne.

banany Pexels

Všetky banány sú skvelým občerstvením. Sú chutné, prenosné a prichádzajú vo vlastnom ľahko otvárateľnom balení. Zelené banány môžu byť zdravšou a menej kalorickou možnosťou ako tyčinky alebo krekry. Škrobové sacharidy v zelených banánoch poskytujú dlhotrvajúcu energiu a ich draslík pomáha dopĺňať elektrolyty, keď cvičíte alebo ste dehydrovaní.

Zelené banány a krvný cukor

Pretože sacharidy v zelených banánoch pochádzajú hlavne zo škrobu a nie z cukru, zelené banány majú nižší glykemický index ako zrelé banány. Glykemický index zeleného banánu je 30, zatiaľ čo zrelý banán je 50. Potraviny s nižším glykemickým indexom vám zvýšia hladinu cukru v krvi pomalšie ako potraviny s vysokým glykemickým indexom. Zelené banány sú dobrou voľbou, ak máte cukrovku a chcete si vybrať viac potravín, ktoré vám nezvýšia hladinu cukru v krvi. Ľudia, ktorí jedia zelené banány, majú lepšiu kontrolu glukózy a lepší metabolizmus inzulínu.

banany FreePik

Pre zdravie čriev

Existuje aj výskum o výhodách zelených banánov pre zdravie čriev. Veľká časť škrobu v zelených banánoch je vo forme rezistentného škrobu. Rezistentný škrob funguje aj ako prebiotická vláknina. Je to špeciálny druh škrobu, ktorý odoláva tráveniu vo vašom žalúdku. Namiesto toho prechádza do hrubého čreva, kde slúži ako prebiotická „potrava“ pre zdravé probiotické baktérie, ktoré žijú vo vašom hrubom čreve. Konzumovať viac potravín, ktoré sú bohaté na prebiotickú vlákninu, môže pomôcť vášmu mikrobiómu prosperovať, čo povedie k lepšiemu zdraviu čriev.

Väčšina zdravotných účinkov zelených banánov pochádza z ich obsahu odolného škrobu. Jednou z hlavných výhod zelených banánov pre zdravie čriev je, že pomáha znižovať hnačku a zápchu. Pomáha tiež spomaliť procesy vo vašom gastrointestinálnom trakte, takže väčšina ľudí sa cíti sýtejšia a dlhšie spokojná, keď jedia potraviny s rezistentným škrobom. Z tohto dôvodu je konzumácia zelených banánov spojená s chudnutím. Ak budete jesť viac zelených banánov pre zdravie čriev, môžete tiež znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.


banany FreePIK

Keď bunky v hrubom čreve metabolizujú rezistentný škrob, produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ako je butyrát. Prve ten hrá dôležitú úlohu v zdraví vášho hrubého čreva a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Ako jesť zelené banány

Zelené banány sa o niečo ťažšie šúpu a sú menej sladké ako zrelé banány. Držia sa však lepšie. Využite svoje zelené banány tak, že si ich zabalíte na občerstvenie, keď musíte byť mimo domova. Zelené banány sú tiež skvelé na použitie v zdravých smoothies. Stačí ich olúpať a zmraziť. Po pridaní ostatných ingrediencií do mixéra už nikdy nebudete vedieť, či sú zelené alebo zrelé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok