Škoda ukončí predaj spaľovacích áut na území Európy. V ktorom roku sa tak stane?

TA3/SZ
15.1.2022 11:00

Do konca predaja spaľovacích modelov v Európe by značka mala mať podľa predsedu podnikovej rady Škoda Auto vo svojom portfóliu hneď niekoľko modelových radov elektromobilov

Škoda ukončí predaj spaľovacích áut na území Európy. V ktorom roku sa tak stane?
Škoda

Mnohé automobilky v poslednom čase oznámili rok, v ktorom ukončia predaj a výrobu spaľovacích modelov pre európsky trh. Najnovšie sa k tejto situácii vyjadrila Škoda, ktorá ukončí predaj spaľovacích áut do roku 2035. Za 13 rokov sa teda musí automobilka pripraviť na výrobu čisto elektrických modelov. Jaroslav Povšík, predseda podnikovej rady automobilky povedal, že zmeny nastanú aj v počte zamestnancov, pretože na výrobu elektrických modelov v porovnaní so spaľovacími verziami bude stačiť až o dve tretiny menej súčiastok.

Octavia Škoda

Škodovka ukončí predaj spaľovacích a aj hybridných áut v najneskoršom možnom termíne, ktorý pripadá na rok 2035. Povšík povedal, že sa situácia zmení práve v tomto roku, v ktorom budeme už mimo spaľovacích a hybridných modelov. Zmienil sa, že ,,potrebujeme minimálne päť elektrických modelov, najlepšie rovno sedem. Keď to budeme mať, bude to dobré. Musíme bojovať. V koncerne dnes o e-mobilitu bojuje každý, cestu späť ku klasickým spaľovacím motorom už nemáme”.

Do portfólia značky pribudne Enyaq Coupé, elektrická Octavia a ďalšie modely, ktoré ešte zostávajú v tajnosti. Škoda však má pripravené ďalšie štyri modely. Povšík hovorí aj, že ,,štyri by bol problém, robíme na tom. Pre mňa ako zástupcu zamestnancov, je to ťažké hovoriť, ale musíme udržať dobré náklady. To znamená aj mzdové náklady, na ktoré sa v koncerne pozerajú. Musí to byť taký pomer, aby to bol pre ľudí slušný zárobok, ale zároveň sa to konkurenčne nepreklopí k Seatu, ktorý je momentálne jednotkovo drahší”, povedal. Ak ste teda fanúšikom Škody a elektrických áut, v budúcnosti sa máte určite na čo tešiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok