Mercedes-Benz oficiálne odhalil štúdiu Vision EQXX

TA3/SZ
9.1.2022 11:00

Značka Mercedes-Benz predstavila na veľtrhu CES 2022 štúdiu najefektívnejšieho elektrického vozidla, aké kedy vyrobila

Mercedes-Benz oficiálne odhalil štúdiu Vision EQXX
Daimler Media

Vývoj novinky prebiehal v mimoriadne krátkom čase. V priebehu 18 mesiacov sa spojili najlepší odborníci a inžinieri z oblasti výskumu a vývoja, ktorý pracujú na projektoch Formula 1 a Formula E, aby zakomponovali svoje poznatky zo sveta motoršportu do najefektívnejšieho vozidla, aké sme kedy videli. Vision EQXX bol osadený batériou s kapacitou menej ako 100 kWh, ktorá umožňuje prejsť na jedno nabitie vzdialenosť až 1000 kilometrov, čo by znamenalo, že z Berlína do Paríža nemusíte nikde dopĺňať batériu.

Navyše inžinieri umiestnili na strechu mimoriadne tenké solárne panely, ktorá umožňujú predĺženie dojazdu o dalších 25 kilometrov. Zaujímavostou je, že podobnú kapacitu batérie má aj sériový model EQS, ktorého batéria je však o 30% ťažšia a o 50% väčšia čo sa rozmerov týka. Najnovší softvér menežmentu batérie napomáha k čo najnižšej spotrebe elektrickej energie, ktorá je na úrovni len okolo 10 kWh na sto kilometrov.

Dizajn exteriéru je diktovaný aerodynamikou. Vývojárom sa podarilo dizajnom dosiahnuť mimoriadne nízku hodnotu koeficientu odporu vzduchu, ktorá je v tomto prípade len 0.17. Pre porovnanie, model EQS má hodnotu koeficientu odporu vzduchu 0,20, takže Mercedes dokázal túto výbornú hodnotu ešte vylepšiť.

Eqxx Daimler Media

Podľa značky má aerodynamika za následok až 60% strát pohybovej energie a preto je mimoriadne dôležitá. K zvýšeniu dojazdu prispievajú aj prvky ako pneumatiky s nízkym odporom, magnéziové disky kolies či ľahké brzdové kotúče vyrobené z hliníku.

Eqxx Daimler Media

Interiér je po vzore exteriéru rovnako nadčasový. Prispieva k tomu rozmerný displej tiahnuci sa cez celú šírku palubnej dosky. Systém bude využívať aj umelú inteligenciu na vykonávanie určitých funkcii auta. Vision EQXX využíva v interiéri najmä ekologické a udržateľné materiály, ktoré znižujú emisnú stopu pri výrobe. Napríklad kľučky dverí sú vyrobené z vegánskeho hodvábu, ktorý sa dokáže rozložiť.

Koberčeky sú vyrobené z bambusu a sedadlá môžu byť vyrobené z dvoch zaujímavých materiálov. Prvým je Deserttex, ktorý je vyrobený z kaktusov. Druhým materiálom je biomateriál Mylo vyrobený z mycélia (podhubia), ktoré dokáže narásť v priebehu dvoch týždňov a jeho vzhľad je rovnaký ako vzhľad zvieracej kože.

Pri výrobe boli využívané 3D tlačiarne, vďaka ktorým bol znížený odpad na minimum. Mercedes týmto projektom demonštroval aktuálne schopnosti a znalosti značky, ktorými môže do veľkej časti ovplyvniť svet elektromobility. Video zo svetového predstavenia nájdete nižšie pod článkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok