Ktorý elektromobil je jeden z najbezpečnejších?

TA3/SZ
7.1.2022 11:00

Nárazové testy Euro NCAP odhalili, ktoré elektrické auto je svojou bezpečnosťou na najvyššej úrovni. Aký model obstál v testoch s výsledkom piatich hviezdičiek?

Ktorý elektromobil je jeden z najbezpečnejších?
Euro NCAP

Mercedes-Benz EQS bol podrobený nárazovým testom Euro NCAP, v ktorých dostal plný počet hviezdičiek. Za ochranu dospelej posádky si novinka vyslúžila 96 percentné hodnotenie. Pri čelnom náraze poskytovala karoséria dostatočnú ochranu pre zadných aj predných pasažierov. Horšie hodnotenie dostalo EQS pri bočnom náraze na protiľahlú stranu, kedy sa telo vodiča výraznejšie posunulo k stredu auta.

Ochrana detskej posádky si vyslúžila hodnotenie 91%. Pri všetkých typoch nárazu poskytuje vozidlo špičkovú ochranu detí, ktorá nepredstavuje žiadne riziko. Kladne bola hodnotená aj automatická deaktivácia airbagu spolujazdca pri upevnení detskej sedačky proti smeru jazdy na toto sedadlo.

Ochrana chodcov bola ohodnotená na 76%. Aktívna kapota funguje správne pri rôznych výškach postavy, no poskytuje horšiu ochranu panvy. Núdzové brzdenie fungovalo bezchybne pri situácii s chodcom, aj cyklistom.

Eqs Euro NCAP

Asistenčné systémy dostali hodnotenie 80%. Za nižšie hodnotenie môže situácia kedy vozidlo odbočuje a kríži svoju dráhu s protiidúcim autom. Reakcia systémov bola v takejto situácii mierne horšia. Systém autonómneho brzdenia funguje bezchybne, rovnako ako aj zvyšok systémov.

EQS tak získava plný počet hviezdičiek a výsledkami sa radí do kategórie najbezpečnejších áut, aké si môžte aktuálne kúpiť. Celý priebeh testov si môžte spolu s nami pozrieť v priloženom videu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok