Huawei ukázal svetu svoje prvé auto pod značkou AITO

TA3/SZ
5.1.2022 18:30

Čínsky výrobca elektroniky Huawei predstavil svoje prvé hybridné auto, ktoré však nebude niesť značku Huawei, ale AITO

Huawei ukázal svetu svoje prvé auto pod značkou AITO
AITO

AITO je značka, pod ktorou bude Huawei ponúkať zákazníkom svoje autá. V preklade znamená AITO ,,Adding Intelligence To Auto”. Historicky prvé auto značky bude niesť názov M5. Ide o päť dverový crossover s celkovou dĺžkou 4.77 metra a šírkou 1.93 metra. Svojimi rozmermi tak pripomína napríklad Porsche Macan, na ktoré sa vcelku podobá aj po dizajnovej stránke.

Predná časť nesie rozmernú prednú masku, ktorú dopĺňajú podlhovasté predné svetlomety. Pohľad na profil auta odhaľuje klesajúcu líniu strechy v zadnej časti auta. Zboku si môžte taktiež všimnúť aj 20 palcové disky kolies, ktoré dizajnom pripomínajú turbínu leteckého motoru. V zadnej časti nájdeme centrálne umiestnený nápis názvu značky, nad ktorým nájdeme svetelný LED pás tiahnuci sa cez celú šírku zadnej časti auta.

Pod prednou kapotou nájdeme 1.5 litrový štvorvalec s výkonom 125 konských síl. Spaľovací agregát však neslúži na pohon kolies, ale auto ho využíva ako generátor na dobíjanie batérii pre elektrický pohon. V podvozkovej platforme sú umiestnené 40 kWh lítium-iónové batérie, ktoré slúžia ako úložisko energie vyprodukovanej spaľovacím motorom. Kapacita akumulátorov by mala vystačiť na prejdenie 150 kilometrov bez nutnosti použitia klasického motoru. Motor slúžiaci ako generátor má k dispozícii nádrž na palivo s kapacitou 56 litrov.

AITO AITO

K dispozícii bude pohon buď výhradne zadnej nápravy, alebo pohon všetkých štyroch kolies. Verzia so zadným náhonom má k dispozícii jeden elektromotor s výkonom 272 konských síl a 360 Nm krútiaceho momentu. Akcelerácia z 0 na 100 km/h zaberie tejto verzii 7.1 sekundy. Zlatou strednou cestou je verzia s pohonom oboch náprav, ktorá ma jeden elektromotor s výkonom 224 koní a 420 Nm na prednej náprave a druhým motorom umiestneným na zadnej náprave s výkonom 204 koní a 300 Nm. Táto verzia zrýchli z pokoja na stovku za 4.8 sekundy.

Vrchol ponuky tvorí opäť verzia s pohonom oboch náprav, ktorá má systémový výkon oboch elektromotorov 496 konských síl a 675 Nm krútiaceho momentu. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zaberie vrcholnému variantu len 4.4 sekundy. Dojazd najvyššej verzie by mal byť na úrovni 1102 kilometrov.

Interiér novinky pôsobí pomerne moderným dojmom, ktorý dotvára nie len sklenená panoramatická strecha, ale aj na šírku umiestnený 15.6 palcový dotykový displej infotaimentu, ktorý funguje s operačným systémom Harmony OS z dielne Huawei. Súčasťou výbavy je napríklad aj ozvučenie s výkonom 1200W, ktoré pochádza z vlastnej produkcie značky. Zaujímavosťou je kamera rozpoznávajúca vodiča, ktorá dokáže individuálne nastavovať napríklad sedadlo či klimatizáciu. Auto je možné spojiť aj s inteligentnými hodinkami, ktoré môžu slúžiť ako kľúč od auta. Novinka je zatiaľ určená na domáci trh, kde štartuje cenovka za najvýkonnejší model na sume cca 44 tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok