Toyota Aygo X je nový crossover postavený na platforme Yarisu

TA3/SZ
9.12.2021 11:00

Toyota predstavila malý crossover Aygo X, ktorý využíva rovnakú platformu ako model Yaris. Zaujať má svojimi tvarmi, ale aj vyšším podvozkom

Toyota Aygo X je nový crossover postavený na platforme Yarisu
Toyota

Aygo zaujme hneď na prvý pohľad svojimi robustnými tvarmi a zaujímavým, dvojfarebným lakovaním karosérie. Toyota nové dvojfarebné odtiene nazvala podľa korenia, a tak majú zákazníci na výber kombinácie ako Cardamon, Chilli, Ginger a Juniper. Všetky tieto farebné odtiene sú kombinované s čierno lakovanou strechou a zadnou častou auta. V prednej časti po stránke dizajnu zaujme novinka svojimi LED svetlometmi so zaujímavou grafikou denného svietenia a výraznejším oplastovaním v spodnej časti nárazníku, ktoré podčiarkuje robustnosť a určenie auta.

Pohľad na bočnú líniu odhalí vyšší podvozok, a taktiež oplastovanie blatníkov, ktoré chráni karosériu pri výletoch mimo spevnené cesty od odletujúcich kameňov. V zadnej časti auta zaujmú najmä koncové svetlomety, opäť s pôsobivou grafikou, ktorá zabezpečuje jedinečný svetelný podpis.

Všimnúť si môžte taktiež dve zvislo umiestnené odrazky nachádzajúce sa pod spomínanými zadnými svetlami. Aygo vďaka svojej dĺžke len 3.7 metra disponuje malým polomerom otáčania, ktorý je 4.7 metra. Vďaka tomu sa bude s novinkou veľmi dobre manévrovať v úzkych mestských uličkách.

Aygo Toyota

V porovnaní s predchodcom sa zväčšil aj objem batožinového priestoru o 60 litrov na hodnotu 231 litrov, čo je na takto malé auto vcelku slušná hodnota. Pohon Ayga zabezpečuje trojvalcový jednolitrový benzínový motor s výkonom 72 koní a krútiacim momentom 93 Nm, ktorý je možné kombinovať s manuálnou 5 stupňovou prevodovkou, alebo automatickou prevodovkou CVT. Spotreba paliva tohto agregátu by mala byť podľa výrobcu okolo 4.7 litra na sto kilometrov.

Farebné kombinácie exteriéru plynulo prechádzajú aj do interiéru auta. Interiér tak osviežujú obkladové panely v rôznych pestrých farbách, ktoré len zvýrazňujú tvary a dizajnové prvky interiéru. Kabína dostala oproti predchodcovi lepšie odhlučnenie, ktoré napomáha k zvýšeniu komfortu na palube auta. K dispozícii je aj audiosystém vytvorený v spolupráci s JBL, ktorý má 4 reproduktory, subwoofer v batožinovom priestore a zosilňovač s výkonom 300W.

Novinkou je aj látková strecha s možnosťou otvorenia, ktorá za pekných slnečných dní poskytuje výhľad von a užije si ju aj vodič, pretože jej otvor je väčší až o 4 centimetre. Premenou prešiel aj aerodynamický deflektor na redukovanie vetra v kabíne pri otvorenej streche.

Infotainment Toyota Smart Connect obsahuje 9 palcový dotykový displej s možnosťou zrkadlenia smartfónu pomocou Apple CarPlay a Android Auto. Taktiež je v interiéri možnosť bezdrôtového nabíjania smartfónu, či ambientného osvetlenia.

Samozrejmosťou sú bezpečnostné prvky, ako napríklad systém na predchádzanie kolíziám, rozpoznávanie chodcov a cyklistov, alebo aj udržiavanie v jazdnom pruhu. Pod centrálnym displejom nájdeme klasický panel ovládania klimatizácie, čo hodnotím veľmi kladne v porovnaní s dotykovými panelmi. Použitie farebných akcentov nájdeme aj v spodnej časti multifunkčného volantu. Interiér ako celok pôsobí vďaka týmto farebným detailom sviežo a moderne. Ak vás nové Aygo X zaujalo, tak na trhu ho môžme očakávať niekedy v prvej polovici roka 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok