Domáce testy na ochorenia čriev odhalia veľa. Pre koho sú však škodlivé?

TA3/bd
18.9.2021 14:00

Jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich oblastí záujmu lekárov, ale aj verejnosti je zdravie čriev. Každý deň stále viac počúvame o tom, ako naše črevá ovplyvňujú našu hmotnosť, náladu a zdravie srdca. Preto sa nemožno čudovať, že domáce testy zdravia čriev zaplavujú trh. Skutočne ale fungujú a pomôžu pri liečení?

Domáce testy na ochorenia čriev odhalia veľa. Pre koho sú však škodlivé?
FreePik

Sľuby domácich testov 

Dnes sú k dispozícii desiatky domácich testov za relatívne normálnu cenu. Väčšina pracuje na analýze vašej stolice a sľubuje, že vám poskytne mikrobiómový profil, o ktorom sa tvrdí, že môže veľa povedať o vašom metabolizme, úrovni zápalu, priepustnosti čriev, kardiovaskulárnom zdraví, spánkových hormónoch, produkcii vitamínov a potravinovej intolerancii. Výrobcovia súprav tvrdia, že vám výsledky pomôžu s mnohými starosťami ako je zlepšenie zápchy, hnačky, nadúvania a imunity a zníženie zápalu, únavy a nesústredenosti.

crevo Pixabay

Čo hovorí veda

Črevný mikrobióm je vnútorne dynamický, a preto sa rýchlo mení. Je veľmi citlivý na zmeny v strave alebo užívaní liekov, čo znamená, že vaše výsledky sa môžu líšiť už po niekoľkých dňoch. Ďalšie dôvody na opatrnosť? Rôzne testy s rôznymi metodikami poskytnú rôzne výsledky. Navyše, informácie môžu byť v skutočnosti škodlivé pre tých, ktorí si robia testy sami a pokúšajú sa interpretovať výsledky sami bez lekára a liečiť sa.

crevo FreePik

Testovať sa doma, či nie?

Čo teda môžete urobiť, ak máte problémy, o ktorých si myslíte, že by mohli súvisieť s vaším črevom? Najpresnejšie testovanie je možné iba vo vysoko citlivom monitorovanom prostredí v nemocnici. Domáce testy môžu byť považované len za pomocné testovacie metódy. Vo všeobecnosti nie sú také potrebné, ale ľuďom, ktorí sa chcú dozvedieť viac o mikrobióme, môžu poskytnúť niekoľko zaujímavých informácií.

Témy: lekár
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok