Top udalosti týždňa: Od Pčolinského cez protesty po odchod Kovaříka

TA3
5.9.2021 19:06

Generálny prokurátor spôsobil tento týždeň poriadny rozruch. Na základe paragrafu 363 zrušil obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému aj Jaroslavovi Haščákovi. Koniec na poste policajného prezidenta oznámil zase Peter Kovařík, no skončiť chce až po návšteve pápeža, na ktorú budú môcť nakoniec aj nezaočkovaní. Pozrite sa s nami na najdôležitejšie udalosti týždňa.

Vladimír Pčolinský 1140 px
TASR/Martin Baumann

Pčolinského prepustili

Generálna prokuratúra zrušila obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského z prijímania úplatku a podplácania, exšéf SIS bol zároveň prepustený z väzby. Svoje rozhodnutie, ktoré vyvolalo na verejnosti otázniky, obhajoval na tlačovej besede aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Pčolinského obvinenie zrušila generálna prokuratúra na základe sporného paragrafu 363, pre ktorý sa vo štvrtok večer stretla aj koaličná rada, ktorá o ňom rokovala. Koalícia vytvorí pracovnú skupinu, ktorá sa pozrie na systémové zmeny v trestnom poriadku a prokuratúre. Nemalo by sa stávať, aby vo väzbe končili ľudia, proti ktorým nie je dostatok dôkazov. Zmena má zamedziť aj procesným chybám.  

Ako po prepustení Pčolinský uviedol, zváži, či bude žiadať náhradu škody. Vyhlásil, že od počiatku boli obvinenia nezákonné a neboli založené na pravdivých informáciách. Pčolinského zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára.

Zrušil aj obvinenia voči Haščákovi

Generálny prokurátor Žilinka zrušil obvinenie aj voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke v kauze Gorila. Haščák a jeho obhajcovia vítajú rozhodnutie o zrušení jeho obvinení i obvinení ďalších osôb. 

Haščák čelil obvineniu pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Obvinenie Ľubomíra Arpáša sa týkalo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Jeho manželka bola obvinená pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Kovařík oznámil, že končí

Policajný prezident Peter Kovařík tento týždeň na tlačovej besede vyhlásil, že odchádza z čela polície, trvá však na tom, že je nevinný. Kovařík podľa svojich slov už doručil na Ministerstvo vnútra SR podpísanú žiadosť o skončenie pracovného pomeru. Svoj koniec vo funkcii navrhol na 15. septembra, pretože chce počkať do konca pápežovej návštevy. Vedením polície by podľa Kovaříka po jeho odchode mala byť dočasne poverená súčasná prvá viceprezidentka Jana Maškarová.

Minister vnútra Roman Mikulec v reakcii uviedol, že si váži rozhodnutie Kovaříka odísť z funkcie policajného prezidenta. Vníma to ako štátnické gesto. Minister je presvedčený, že obvinenie Kovaříka bolo účelové a že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania.

Za pápežom budú môcť i nezaočkovaní

Verejné podujatia počas návštevy pápeža Františka v Prešove, Košiciach a Šaštíne budú napokon dostupné v režime OTP (očkovaní, testovaní a po prekonaní ochorenia Covid-19). Nezaočkovaní návštevníci sa budú musieť evidovať v registrácii OTP, ktorá sa na stránke navstevapapeza.sk spustí v pondelok 6. septembra.

Medveď napadol 58-ročnú ženu

Záchranársky vrtuľník z Banskej Bystrice letel v stredu neskoro popoludní na pomoc 58-ročnej žene blízko obce Hradište v okrese Poltár, ktorú v lese napadol medveď. Spôsobil jej tržné a hryzné rany v oblasti krku, ramena a stehna.

Protesty v Bratislave a v Košiciach

V Bratislave sa v stredu pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali viaceré protestné zhromaždenia proti vláde, členom parlamentu i prezidentke. Taktiež aj proti očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 či proti pandemickým opatreniam. Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo pred Prezidentským palácom, boli tam aj viacerí predstavitelia a sympatizanti strany ĽSNS. Neskôr sa dav presunul pred Národnú radu SR, a potom späť na Hodžovo námestie i na Námestie slobody. Protest sa konal aj na východoslovenskej metropole Košice.

Policajní ťažkoodenci postupne v stredu po 19.00 h vytlačili protestujúci dav ľudí, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Pri večernom zásahu zadržala polícia tri osoby. Podľa policajného prezidenta polícia zvládla stredajšie protesty v Bratislave aj v Košiciach.

"Nedošlo k závažným zraneniam ani ku škodám na majetku, preto môžem povedať, že policajti na mieste, aj tí, ktorí boli súčasťou štábu, odviedli dobrú prácu," povedal šéf polície. Zdravotní záchranári ošetrili počas stredajších protestov v Bratislave tri osoby.

Začal sa nový školský rok

K štvrtku sa otvorili na Slovensku kompletne všetky školy. Základné a stredné školy bude podľa slov ministra školstva v tomto roku navštevovať viac ako 706.000 žiakov. Do školských lavíc zasadne úplne prvý raz vyše 65.000 prvákov, pričom ide o okolo 10.000 žiakov viac ako v uplynulom školskom roku. 

Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá otvorila nový školský rok na Základnej škole Dubová v Bratislave, vyzvala deti, aby mysleli na záchranu planéty a na svoje duševné zdravie. Hlava štátu verí, že tento školský rok bude lepší ako tie predchádzajúce.

Populárne letecké dni

Na Medzinárodné letecké dni SIAF, ktoré odštartovali v sobotu, v prvý deň prišlo 5000 návštevníkov v OTP (očkovaní, testovaní, prekonanie COVID-19) zóne a 15-tisíc v zóne očkovaných. 10. ročník leteckých dní slávnostne otvoril minister obrany Jaroslav Naď. Pozrite si, ako to v sobotu vyzeralo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok